Iraanse saffraanrijst met zuurbes (Zereshk polo)

Iraanse saffraanrijst met zuurbes (Zereshk polo)

Recept voor voor mijn variant van de Iraanse/Perzische saffraanrijst met zuurbes (Zereshk polo). De rijst die ik koop kan je bv. op de zwarte markt halen in Beverwijk. Supermarkt Tanger heeft het ook. Je kunt het ook op andere plekken vinden, maar je kunt vragen naar Iraanse of Afghaanse rijst en dan zul je hem vinden.

Benodigdheden voor de rijst:

 • Basmatirijst/Lange korrelrijst (Afghaans/Iraans)
 • ± 1 tl saffraandraadjes (of iets meer)
 • 4 stuks kardemompeulen
 • Klein beetje roomboter
 • Gekookt water
 • Zout (wees niet zuinig)
 • Olie

Benodigdheden voor de bessen: 

 • 2 handvol zuurbessen/berberis
 • 1/2 of 1 el rozenwater
 • 4 stuks kardemompeulen
 • Olie

Bereidingswijze rijst:

Kook in een ruime pan een hoeveelheid water. De rijst moet eerst een paar keer met water gewassen worden (tot het water iets helderder is). Gebruik tijdens het wassen niet teveel je handen, want je maakt dan de rijst korrelig. Laat het daarna in water weken. Dit kan bv. een half uur zijn, dat maakt de rijst lekkerder. Giet het water weg.

Zodra het gekookt is doe je de rijst erbij met een beetje zout. Laat het koken tot het bijna gaar is. Zeef de rijst vervolgens in een vergiet. Giet in dezelfde pan waar je de rijst hebt gekookt een beetje olie en doe de rijst hier weer terug in. Zet het vuur heel laag en leg een vlamverdeler op het fornuis. Zet de pan erop en doe een stukje roomboter erbij.

Maak vervolgens ‘gaten’ in de rijst met behulp van een lepel. De gaten zorgen ervoor dat de rijst gestoomd en gaar zal worden. Doe twee stuks kardemom (die je even in een vijzel hebt gestampt) erbij voor een lekkere geur. Je kunt er nog wat rozenwater bij doen, maar het hoeft niet per se.

Doe een schone theedoek om het deksel van de pan heen, en leg het deksel op de pan. Op deze manier laat je de rijst op een lage temperatuur ‘stomen’. Dit doe je circa 30 tot 35 minuten. Maak de deksel niet open. Pak ondertussen een vijzel en stamp de saffraandraadjes in een kom samen met twee stuks kardemom goed fijn.

Haal de overgebleven stukjes kardemom eruit. Schenk enkele eetlepels gekookt water erbij zodat de saffraan zal oplossen. Dit dient als kleurstof voor de rijst. Zeef eventueel het saffraanwater en meng het met een deel van de rijst, zodat het geel zal kleuren.

Bereidingswijze zuurbessen (zereshk):

Doe de zuurbessen in een koekenpan samen met wat olie en rozenwater. Pak een vijzel en doe de kardemom erin en stamp het goed fijn. Er zullen nog wel wat stukjes achterblijven, maar die kan je er later uitvissen. Als je het helemaal wilt fijnmalen, kun je beter een koffiemolen gebruiken. Doe de kardemom vervolgens ook in de koekenpan. Bak de bessen al roerend tot ze gaar zijn. Je kunt ze eventueel bakken met wat suiker of saffraan als je wilt.

Als alles klaar en gaar is verspreid je zowel de witte als de gele rijst op een schaal en voeg je het zurebessenmengsel toe. Deze Iraanse rijst kun je met allerlei gerechten serveren.

– NabilaCooking

Te volgen op…
Facebook: Beauty and Cooking NL


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie