Japanse puddingbroodjes

Japanse puddingbroodjes

De eerste broodjes voor het weekend zijn alweer klaar. Japanse puddingbroodjes. Al eentje op met een lekkere kop koffie en nu gauw verder met bakken! Het recept ziet er moeilijker uit dan het is. Gewoon het recept volgen en het kan niet fout gaan.

Ingrediënten voor Tang Zhong (starter):

  • 43 gram bloem
  • 240 ml water

Ingrediënten voor het deeg:

  • 370 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 56 gram ei, losgeklopt
  • 7 gram melkpoeder
  • 125 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 120 gram tang zhong (die je dus eerder hebt gemaakt)
  • 6 gram gedroogde gist
  • 30 gram boter

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 flinke el suiker
  • 2 flinke el bloem
  • 5 eidooiers, losgeklopt

Extra:

  • bloem
  • water
  • spuitzak
  • honing

Bereidingswijze banketbakkersroom:

Je begint het beste de avond van te voren met het maken van de banketbakkersroom. Hiervoor laat je op een klein vuurtje de melk zachtjes trekken met het merg van 1 vanillestokje, suiker en vanillesuiker. Roer in een kom de bloem door de 5 losgeklopte eidooiers. Roer met een garde tot een klontvrij papje, voeg dan een scheutje koude melk toe en roer los. Giet de kokende melk onder goed roeren erbij en schenk het terug in de pan. Even aan de kook brengen en een minuutje onder goed roeren laten doorpruttelen. Giet in een kom en leg een stukje plastic folie op de pudding. Laat afkoelen en zet in de koelkast.

Bereidingswijze Tang Zhong:

Je begint met de starter (Tang Zhong): hiervoor roer je 43 gram bloem los in een pannetje met 240 ml water totdat je geen klontjes meer ziet. Zet het pannetje op het vuur en roer hard met een garde totdat het mengsel wat dikker wordt. Gelijk het vuur uitzetten, overdoen in een kommetje en met folie afdekken. Dit af laten koelen. Je kunt dit dus ook de avond van te voren doen en in de koelkast zetten. Let op: je hebt niet alles nodig!

Bereidingswijze deeg:

Voor het deeg doe je de bloem, suiker, zout, ei, melkpoeder, melk, vanillesuiker, tang zhong en gedroogde gist in de kom van je mixer. Mix die goed door elkaar en kneed er dan 30 gram boter door. Laat de mixer rustig draaien voor 20 minuten. Neem een bolletje deeg. Trek dit tussen je vingers voorzichtig uit. Het deeg mag niet gelijk scheuren. Als het dan uiteindelijk toch scheurt ontstaat een rond gaatje. Is dit nog niet het geval? Mix dan nog even door tot het deeg goed is. Leg het deeg in een met olie ingevette kom, draai een keer zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Doe er plastic folie over en laat een uur rijzen tot het deeg zich verdubbeld heeft.

Na een uur druk je het deeg plat, verdeel je het in stukjes van 65 gram en vorm je er bolletjes van. Laat 10 minuten rusten. Druk de bolletjes uit en rol ze tot een rond lapje. Leg een eetlepel pudding in het midden en trek de randjes naar elkaar toe. Draai goed vast. Leg de bolletjes omgekeerd op de bakplaat (met bakpapier). Laat dit nog een uur rijzen. Maak een dik papje van bloem en water en doe dit in een spuitzak.

Zet de oven aan op 180 graden boven- en onderwarmte. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei. Knip een klein puntje van de spuitzak en spuit spiralen op de broodjes. Begin vanuit het midden. Bak 15-20 minuten. Haal ze uit de oven, verwarm wat honing en bestrijk de warme broodjes ermee.


1 reactie

  1. Dounia geplaatst op januari 24, 2016 Beantwoorden
    Wauw echt apart dit!!

Geef een reactie