Antilliaanse Johnny Cake (gefrituurde broodjes)
Johnny cake is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Antillen, een groep eilanden in het Caribisch gebied. Het zijn gefrituurde platte broodjes gemaakt van meel, water en andere ingrediënten zoals suiker, melk en boter, die afhankelijk van de regio kunnen verschillen.
Het gerecht is populair op veel eilanden in de regio, waaronder Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het wordt vaak geserveerd als ontbijt of als snack en kan worden belegd met verschillende soorten beleg. Het broodje vullen met plakje kaas is een klassieker.
Antilliaanse Johnny cakes zijn niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te maken. Hoogstwaarschijnlijk heb je alle ingrediënten thuis om deze snack uit de Caribische keuken meteen te kunnen maken. Hieronder kun je het recept en een video met stap-voor-stap uitleg terugvinden.
Antilliaanse Johnny Cake
Ingrediënten voor circa 7 stuks:
- 250 gr tarwe- of patentbloem (+ circa 4 eetlepels extra voor tijdens het kneden)
- 1 zakje bakpoeder (16 gr)
- 1 el gesmolten roomboter
- 2 el kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 75 ml water
- 75 ml melk
- Olie om in te frituren
- Vulling naar keuze (bv. plakjes kaas)
Zeef allereerste de bloem in een kom. Meng de bakpoeder, zout en suiker erdoorheen. Voeg dan de gesmolten boter, water en melk toe. Kneed dit goed samen voor circa 15 minuten. Voeg eventueel extra eetlepels bloem toe tot je een mooi en soepel deeg hebt. Dek het deeg af met een theedoek of plastic zak en laat het 30 minuten rusten.
Na 30 minuten bestrooi je een droge werkplek met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lange staaf en verdeel dit in vier stukken. Rol deze vier stukken tot vier aparte balletjes. Maak elk balletje een beetje plat met een deegroller. Maak ze niet al te dun, maar ook niet te dik. Circa 6-8mm dikte.
Als je een mooi cirkelvormig broodje wil, kun je een kom gebruiken om een cirkel uit het deeg te steken. Met het resterende deeg dat overblijft kun je weer balletjes vormen en met een kom er cirkels uitsteken. Als je helemaal klaar bent dan heb je circa 7 cirkels. Laat deze 10 minuten rusten, bedekt met een theedoek.
Verhit wat zonnebloemolie in een pan en frituur de Johnny cakes op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en tot ze gaar zijn. Snijd de Johnny cake open en beleg het met een plakje kaas of een andere vulling naar keuze die je zelf lekker vindt.
Tips
- Johnny cake kun je vullen met bv. plakjes kaas, gestoofde bakkeljauw, hete kip, tonijnsalade of een kipsalade
- Bakijou Stoba (gestoofde bakkeljauw) kun je makkelijk zelf maken. Bakkeljauw kun je o.a. in een Surinaamse toko kopen.
- Rol het deeg van de Johnny cakes niet te dun uit, anders krijg je harde broodjes
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like