Kurkuma bulgur met harissa kippenvleugels

Kurkuma bulgur met harissa kippenvleugels

Turkse/Libanese kurkuma/majoraan bulgur rijst met zoetzure, pittige Harissa kippenvleugels.

Kippenvleugels:

  • 2 pond kippenvleugels
  • 1 eetlepel Aleppo peper
  • 1 1/2 theelepels koosjer zout
  • 1 theelepel geplette rode pepervlokken
  • 1 theelepel Spaans gerookte paprikapoeder
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Cayennepoeder

Harissa glazuur:

  • 60 gr harissa pasta of 3-4 eetlepels harissa kruiden
  • 22 gr rauw warme honing (of gebruik gewone honing)
  • 60 ml sinaasappelsap (1 vers geperste sinaasappel)
  • Fijngeraspte sinaasappelschil (klein beetje)
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 2 eetlepel vers limoensap
  • Schilferig himalayazout naar smaak

Kurkuma/majoraan bulgur rijst:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zoete ui, in fijne reepjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 eetlepel verse geraspte gember
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 waterglazen bulgur, gespoeld en uitgelekt
  • 1 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 2 1/2 of 3 waterglazen lauwwarme water (doe het op gevoel)
  • Gehakte verse/gedroogde majoraan bladeren
  • Koriander of peterselie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er een ovenrooster/rek bovenop. Smeer de ovenrooster/rek grondig met olie. Meng in een kleine kom de aleppo-paprika, zout, rode pepervlokken, gerookte paprika, peper en cayennepeper. Doe de kipvleugels in een grote kom en voeg het kruidenmengsel toe, terwijl je het geheel goed bedekt. Plaats de vleugels op de voorbereide rooster/rek en bak 40 minuten, draai tot halverwege door, tot ze goudbruin, knapperig en gaar zijn.

Terwijl de vleugels bakken, maak je de harissa glazuur. Voeg de harissa, honing, sinaasappelsap, limoensap en schil toe aan een kleine steelpan en klop alles goed in om te combineren. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat het 5 minuten sudderen tot gebonden massa. Haal van het vuur, voeg de boter toe en roer het tot een gladde massa.

Doe de ovengebakken kippenvleugels in een grote kom en besprenkel het glazuur erover (houdt 2 eetlepels van de harissa glazuur apart!). Doe ze weer op de rooster en laat ze nog een paar minuten in de oven glazuren. Haal de kippenvleugels uit de oven en besprenkel het overgebleven glazuur erover. Breng op smaak met zout.

Spoel de bulgur in een zeef af met koud water. Voeg vervolgens in een rijstpan de bulgur, lauwwarm water (uit de ketel), zout en kurkuma toe. Breng de bulgur onbedekt aan de kook. Laat het 14 minuten op een hoog vuurtje garen tot het kurkuma met bulgur is opgenomen en de bulgur gaar is. Verwarm in een middelgrote pan olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de uien en karameliseer (niet bruin) het. Laat het af en toe roerend 5-7 minuten koken, of tot de uien goudbruin en zacht zijn geworden, maar nog niet bruin zijn.

Zet de uien even apart in een bord. Voeg in dezelfde pan met olie, fijngehakte knoflook, geraspte gember en een beetje zout toe. Voeg de bulgur toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Laat het een paar minuten koken. Na het koken, zet je het vuur uit en dek je de pan af. Laat de bulgur 15-18 minuten rusten, of totdat alle vloeistof is opgenomen. Pluis de bulgur met een vork en roer er de majoraan en gekarameliseerde uien in voor het serveren. Serveer de bulgur met de kippenvleugels en eventueel koriander/peterselie.

– Dilek


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie