
Lemper Ajam (rijstrolletjes met kip)
Indonesische Lemper met kip a la moi. Dit zijn rolletjes van kleefrijst, gevuld met een licht zoetige kipvulling. Ik vind ze lauwwarm met wat chilisaus het lekkerst. Ze zijn uitstekend in te vriezen.
Ingrediënten voor de rijst:
- 1 kilo ketanrijst (kleefrijst van de Toko)
- 500 ml kokosmelk
- 1100 ml water
- Zout
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 uien
- 750 gr kipgehakt
- 1 dessertlepel koriander
- 1 dessertlepel komijn
- 1/2 dessertlepel laos
- 1 1/2 dessertlepel knoflookpoeder
- 2 dessertlepels kurkuma
- 3 el palmsuikerstroop (Gula djawa van de Toko)
- 1 blikje kokosmelk
- Zout
Bereidingswijze:
Start met de rijst. Zet de ketanrijst in de week. Afhankelijk van het soort rijst kan dit variëren van een half uur tot 12 uur. Giet de rijst af. Doe deze in een grote pan en voeg 500 ml kokosmelk, 1100 ml water en zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur heel klein en laat 25 minuten heel zachtjes pruttelen. Roer het tussentijds om, zeker op het einde als het een dikke massa wordt. Na de kooktijd doe je het deksel op de pan en laat je de rijst rustig uitstomen.
Voor de vulling snipper je twee uien ragfijn. Bak deze aan in enkele lepels zonnebloemolie. Voeg 750 gram kipgehakt toe, zout, koriander, komijn, laos, knoflookpoeder, kurkuma en bak het geheel goed rul. Voeg 3 el palmsuikerstroop toe en een blikje kokosmelk. Bak alles op hoog vuur, net zolang tot alle kokosmelk verdampt is en de kip weer droog is. Laat afkoelen.
Verdeel stukken huishoudfolie in stukken van ongeveer 15 cm hoog of gebruik slagersfolie (groothandel of kijk je slager eens lief aan en vraag hem je wat te verkopen). Leg het stuk folie voor je neer en schep hier een flinke lepel rijst op. Haal hem met een stuk folie van je lepel want het plakt behoorlijk. Klap de folie dubbel en druk de rijst uit tot een rechthoek waarvan de brede kant voor je ligt.
Verdeel een eetlepel kipvulling in de breedte over de rijst en klap de rijst met behulp van de folie over de vulling. Druk aan en rol op, draai de uiteindes van de folie dicht. Werk ze zo allemaal af. Je kunt lemper warm maken door ze een half minuutje te verwarmen in de magnetron of te stomen.
Te volgen op…
Facebook: Koken en bakken met Marion
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like