Limburgse Nonnevotten

Limburgse Nonnevotten

Nou nou, ik had mijn moeder (85 jaar) gisteren gebeld om te zeggen dat ik haringsalade zou maken. Gaat vanmorgen om 9.00 uur de telefoon, waar ik nou bleef met de salade. Even rustig mam, ik ben nog bezig met nonnevotten bakken, de andere carnavalsklassieker. Beide vielen gelukkig zeer in de smaak.

Ik vind ze lekker door de basterdsuiker gerold, maar je kunt ze ook door de fijne kristalsuiker rollen. Geel vruchtenbroodpoeder kun je online bestellen bij De Zuidmolen. Je kunt het weglaten, maar het voegt wel smaak toe en ook het feit dat ze langer vers blijven.

Ingrediënten:

  • 600 gr patentbloem
  • 90 gr geel vruchtenbroodpoeder (optioneel)
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 20 gr droge gist
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 ml melk
  • 100 gr roomboter
  • 10 gr zout
  • 2 eieren

Extra:

  • Fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • Zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze:

Verwarm in een steelpannetje 250 ml melk met 100 gram roomboter tot die net lauwwarm is. In de kom van je mixer weeg je: 600 gram patentbloem, 90 gram geel vruchtenbroodpoeder, 25 gram witte basterdsuiker en 20 gram droge gist. Voeg hier 2 eieren, een half zakje bakpoeder en 2 zakjes vanillesuiker aan toe. Giet het melk-botermengsel erbij en zet de mixer aan. Voeg dan 10 gram zout toe en kneed het geheel in 15 minuten tot een satijnzacht deeg. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen op een warme plek.

Verdeel in bolletjes van 60 gram. Rol elk bolletje uit tot een lange sliert van zo’n 40 cm. Leg er een losse knoop in maar zorg dat het gat groot genoeg blijft zodat het deeg goed kan rijzen en de vorm behouden blijft. Leg de deegknoopjes op bakplaten die je hebt bekleed met olie ingevet bakpapier. Dek af en laat een half uur rijzen op een warme plek.

Verhit een grote pan (bv. een wok of soeppan) met zonnebloemolie tot 170 graden. Laat het deeg (niet teveel in één keer) rustig in de hete olie glijden en bak aan beide kanten bruin. Dit gaat heel snel, ongeveer een minuut aan elke kant. Leg op een met keukenpapier beklede bakplaat voor een minuutje en rol dan door fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker.

Te volgen op…
Facebook: Koken en bakken met Marion


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie