Luchtige kwarkbollen
Ik bak altijd oliebollen met oudjaar, maar nooit de gewone oliebollen. Die vind ik veel te vet en lust ik alleen als ze net gebakken zijn. Sinds een aantal jaren maak ik kwarkbollen, deze zijn helemaal niet vet, superluchtig en je kunt ze gewoon warm maken in de magnetron. Dan smaken ze weer als vers gebakken. Ik bak altijd een gedeelte gewone bollen en als iets meer als de helft van het deeg op is, voeg ik krenten en flink veel appelstukjes toe. Voor de liefhebbers hierbij het recept!
Ingrediënten:
- 500 gr meel
- 500 gr naturele kwark
- 1 tl zout
- 250 gr suiker
- 1 zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- Krenten (optioneel)
- Appelstukjes (optioneel)
- Zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze:
Maak een beslag door alle ingrediënten in een kom te mixen. Het beslag hoeft niet te rijzen. Verhit de zonnebloemolie tot 170 graden en maak met 2 eetlepels kleine balletjes. Je kunt ook een (wegwerp plastic) spuitzak gebruiken (een iets groter stukje afknippen dan je gewend bent) en een schaar. Deze even in de olie dompelen en dan knippen.
Ze worden veel groter in de olie. Laat ze rustig bakken in de olie. Hoe lang het duurt hangt af van de grootte van je bollen. Ik snij er altijd eentje open en dan heb ik een richtlijn hoe lang ze moeten bakken (en tegelijkertijd iets om van te snoepen).
Bestrooi de kwarkbolletjes met poedersuiker of dip ze in suiker.
Te volgen op…
Facebook: Koken en bakken met Marion
24 reacties
-
massa's lekker!!!!!!! kan er nie afblijven
-
Voor het eerst geprobeerd. Erg goed en lekker alternatief voor de bekende oliebollen. Bedankt voor het recept.
-
Ik ga ze echt maken wij hebben net van de week een zak oliebollen uit de vriezer gehaald en we hadden er nog wel meer gelust, maar met deze bollen ben je zo klaar heerlijk ook als het geen oudejaar is. Bedankt voor het recept
-
Er staat in het recept dat er meel in moet, mij is niet duidelijk of dit olliebollen meel is of bijv tarwemeel. Kan je dat nog even aangeven?
-
Welk meel wordt gebruikt?
-
Volgens mij tarwebloem en dan met bakpoeder. Ik denk dat ik zelfrijzend bakmeel ga gebruiken..hopen dat dat ook gaat. En ik doe er altijd wat geraspte citroenschil in.
-
Je kunt gewoon bloem gebruiken
-
Bedankt !! they are turned out so yummy and pretty !!
-
De volgende dag de rest opgewarmd in de oven, 5 minuutjes op 175 graden en weer even lekker!!!
-
ik had ze gemaakt maar bleven rauw van binnen en toch wel lang gebakken hoe kan dit
-
stond misschien het vuur te hoog? of te grote bollen gemaakt?
-
Voor iedereen die ze nog niet gemaakt heeft: ze zijn heeeerlijk! Ik maak ze nu altijd met dit recept. Mijn hele familie dacht dat het gewoon oliebollen waren, maar dan de lekkerste en luchtigste die ze ooit geproefd hadden..Ik ben hierdoor in mijn kennissenkring zelfs opgewaardeerd als kok, haha. Ik gebruik Volle Milde kwark en patentbloem.
En ik heb gemerkt dat ze nóg luchtiger worden als je bij het beslag maken eerst alle "natte" ingredienten door elkaar klopt en het meel-met-bakpoeder-gemengd eroverheen zeeft en dan heel luchtig erdoor schept tot het nét gemengd is! Voorzichtig met een ijsbolletjes-tang steeds wat beslag (niet te veel) in de olie laten vallen en het beslag NIET meer door roeren! Ze worden dan nóg lichter, ze vliegen gewoon de schaal uit....
Ik geef als dank daarom hier nu míjn succesrecept voor appel beignets, ook zonder gist én zonder ei! Al járen bak ik ze met oud en nieuw, kermis enz. Iedereen vindt ze zalig, geen bakker háált het bij deze simpele beignets. Het recept komt oorspronkelijk uit een oud Margriet kookboek.
Appelbeignets: 3 appels (liefst goudreinet of Delbare), geschild en in ringen van ca.3/4 cm., 100 gr. zelfr.bakmeel, 1,5 dl melk, snufje zout.
Meel, melk en zout mengen en appelringen door het beslag halen en rustig bakken in olie. Daarna de warme beignets door suiker-met-kaneel halen.
En probeer er dan nog maar eens af te blijven...
-
Hii, wat voor meel wordt er gebruikt in dit recept? Zelf gebruik ik het liefst zelfrijzend bakmeel, dan gebruik ik geen bakpoeder meer. Kan dit ook?
-
Wat een heerlijk recept. Eerst de helft van het recept gedaan. Ikwist niet of het bloem ofzelfrijzend bakmeel moest zijn en ik had geen kwark in huis.ik heb het met ze
Grijzend bakmeel en Griekse yoghurt gedaan. En ze smaken heerlijk. Bedankt voor dit recept. Voor mij geen oliebollen meer. Gr. Janny
-
bedankt voor dit geweldig goede recept. Makkelijk te maken, geen wachttijd,, geen gist en een geweldig resultaat. Volgende keer ga ik het proberen met minder suiker.
Fijne jaarwisseling.
-
Super! Bedankt!
-
Dit is gericht aan Weyna, maar ook aan andere geinteresseerde: Ik heb al eerder een reactie geschreven en een appel beignet recept geplaatst;
Ik had de suiker bij het overschrijven van het recept helemaal over het hoofd gezien! Ik heb ze al meerdere malen gemaakt, maar zonder suiker.
Ik zou er niet eens aan denken om suiker in oliebollen te doen omdat je die toch met lekker veel poedersuiker eet?
Ze zijn dus gewoon geweldig zónder suiker in het beslag!
groet, Yda
-
Hoelang kun je deze kwarkbolletjes bewaren en hoe kun je ze het beste bewaren?
-
Ik heb het deeg gemaakt met zelfrijzend bakmeel, maar ik krijg ze niet gaar van binnen. Ik heb vanalles geprobeerd vet niet te warm , kleinere bolletjes. Wat gaat er fout 🤷♀️
-
Ze waren geweldig ! Ik had er krenten en rozijnen doorheen gedaan en geraspte sinaasappelschil
Topper!
-
Annemie, het is al een jaartje geleden vandaag precies...maar misschien nog net op tijd om ze dit jaar te maken:
Gewoon langer bakken is toch de truc... als je deeg te vast/droog is kan het ook wel eens moeilijk gaar worden.
Als je het iets dunner maakt met wat extra koolzuurhoudend water worden ze makkelijker gaar binnenin en luchtig tegelijkertijd.
En anders gewoon wat beslag in de olie gooien zonder dat je probeert een oliebol-model ervan te maken.
Klein en plat smaken ze net zo lekker!
-
Claudia, je kunt ze wel een week in een plastic zak bewaren. Even een paar seconden oppiepen in de magnetron op 600w. Maak wat extra, bewaar ze in de vriezer en haal naar behoefte dit wanneer je weer zijn hebt in deze lekkernij.
-
Hoeveel maak je ongeveer uit 1 recept?
Geef een reactie
-
stond misschien het vuur te hoog? of te grote bollen gemaakt?
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like