Marokkaans plaatbrood met zaden

Marokkaans plaatbrood met zaden

Heerlijk Marokkaanse plaatbrood met sesam- en anijszaad.
Gobz d makla b habet 7lawa ou zinzlan.

Ingrediënten:

  • 750 gram bloem (Lidl)
  • 250 gram fijnste griesmeel (semoulina)
  • 2 gist zakjes (14 gram)
  • 4,5 theelepel zout (of naar eigen smaak)
  • 1 lepel suiker
  • 1 ei
  • 1 lepel anijszaad
  • 1 lepel sesamzaad
  • 1 lepel oranjebloesem water
  • 650 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:

Voeg gist toe aan het lauwwarme water. Voeg suiker toe en laat het even staan. Suiker met gist bevordert het rijzen. Zeef de bloem en griesmeel in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Voeg het ei in het kuiltje. Strooi alle resterende ingrediënten op de zijkanten op de bloem behalve de gist mengsel. Voeg bloesemwater toe aan het kuiltje.

Voeg gistmengsel in het midden en vermeng langzaam met de bloem. Zorg dat het niet in contact komt met de zout. Gist met zout belemmert het rijzen. Kneed het goed, leef je uit. Denk aan iets wat je frustreert en boxen maar. 100% goede deeg garantie. Maak daarna je handen vochtig met olie, pak het deeg en doe het in een schaal om het te laten rijzen. Dek het af met plasticfolie en een deken om het rijzen te bevorderen. Laat het voor 60 á 90 minuten rijzen, het hangt van de omgeving af. Het deeg moet verdrievoudigd zijn.

Wrijf je handen in met wat olie zodat het deeg goed handelbaar is. Kneed de lucht eruit en snijd het in 8 stukken (ongeveer 200 gram per deegbol) snijden. Maak er mooie bolletjes van en smeer ze licht met olie in, zodat de bolletjes niet op de plastic zak blijven plakken. Laat het nu voor de tweede keer rijzen, dit keer voor 30 minuten. Zodra de bolletjes gerezen zijn, druk je het deeg plat tot ongeveer 15 cm doorsnede. Druk in het midden de broodstempel, als je deze niet hebt kan het ook met een dopje van een fles.

Dek de broodjes af met een dekentje en laat het weer voor 30 minuten rijzen. Verwarm een bakplaat voor en bak de broodjes daarna op zacht vuur, anders wordt het van binnen niet gaar! Prik het enkele keren brood met een satéprikker. Vergeet niet de zijkanten ook rondom af te bakken. Ik heb inmiddels vuurvaste handen, maar je mag natuurlijk een theedoek pakken om het brood te pakken, want het is erg warm.

Tips:

Tip 1: Broodjes kunnen natuurlijk ook gekneed worden met een deegmachine.
Tip 2: Broodjes kunnen ook in de oven op 210 graden voor 30 á 40 minuten goudbruin in de oven afgebakken worden.
Tip 3: Verwarm ze de volgende dag gewoon weer even in de oven. Dan zijn ze het lekkerst.

Te volgen op…
Facebook: Oumami Food
Youtube: Oumami Food
Instagram: @oumamifood


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie