Marokkaanse chebakia (honingkoekjes)
Chebakia zijn Marokkaanse honingkoekjes die voornamelijk in de Ramadan tijdens de iftar-maaltijden gegeten worden. Er zijn verschillende manieren om chebakia te maken, maar in dit artikel laten we je de traditionele versie zien. Voor onderstaand recept gebruiken we een theeglas van 120 ml en een glas met oortje van ongeveer 200 ml.
Ingrediënten:
- 1 kilo bloem
- 1 glas lauwwarm water
- 1 glas zonnebloemolie
- 1 kom sesamzaad, geroosterd en fijngemalen
- 1 kom amandelen, gepeld
- 1/2 eetlepel venkelzaad, fijngemalen
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel Arabische gom, fijngemalen
- 1/2 theeglas mazhar (oranjebloesemwater)
- 1/2 theeglas azijn
- 1/2 zakje instant gist
- mespunt saffraanpoeder
- 3/4 theelepel zout
- 1 ei
Extra:
- olie om in te bakken
- 1 liter honing
- sesamzaadjes, geroosterd
Bereidingswijze:
Meng in een kom de fijngemalen sesamzaad, venkelzaad, saffraanpoeder, kaneel en Arabische gom. Mix de overige ingrediënten (behalve de bloem) in een blender en voeg dit toe.
Voeg beetje bij beetje wat bloem en kneed het tot je een soepel deeg overhoudt.
Vorm ongeveer vier balletjes van het deeg en dek ze af met plastic folie. Laat het een uur rijzen.
Neem een deegbal en kneed deze met je handen. Rol het deeg dun uit met een deegroller. Hoe dunner het deeg, hoe knapperiger de chebakia zal zijn.
Snijd met behulp van een getande wiel je deegblad in vierkanten. Snijd vervolgens 4 inkepingen erin zodat je vijf stroken hebt.
Neem dan een vierkantje en verstrengel de stroken een beetje door elkaar heen in een vorm van een bloem. De middelste stroken dien je boven de anderen uit te laten steken.
Niet echt een idee hoe dit precies moet? Bekijk dan dit gifje…
Verwarm wat zonnebloemolie in een pan en bak de chebakia aan beide kanten goudgeel.
Haal ze eruit met een schuimspaan en dompel ze meteen in een pan met warme honing. De honing moet niet al te heet zijn, anders worden de koekjes taai. Laat de chebakia even zitten totdat de honing goed is opgenomen.
Bestrooi de chebakia meteen met geroosterde sesamzaadjes.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like