Marokkaanse donuts (Sfenzj)

Marokkaanse donuts (Sfenzj)

Vandaag heerlijke sfenj gemaakt. Je kan het recept verdubbelen, voor de beginners is dit een goed en duidelijk recept.

Ingrediënten voor 13 stuks:

  • 500 gr bloem (van de Lidl)
  • 380 ml warm water
  • 1 zakje gist
  • 1 dessertlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 tl suiker
  • Zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Meng het zakje gist in een glas met 40 ml warm water en 1 theelepel suiker. Laat dit 10 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng de bloem, bakpoeder en zout met je hand samen in een kom. Voeg dan 300 ml warm water beetje bij beetje toe en laat 80 ml staan. Voeg ook de gist in de tussentijd erbij. Meng dit goed samen met de hand en maak je hand steeds nat met water. Voeg beetje bij beetje de laatste 80 ml warm water bij. Je moet steeds het deeg kneden als je het water toevoegt.

Als je het tot een soepele deeg zonder klonten hebt gekneed, dek je het af en laat je het ongeveer anderhalf uur rijzen of tot de volume van het deeg is verdubbeld. Om het deeg snel te laten rijzen verwarm ik altijd mijn oven op 50 graden voor 5 minuten en zet de oven dan uit. Plaats dan het deeg afgedekt met plastic en een doek in de verwarmde oven.

Je kunt de sfenzj ook met een kneedmachine kneden: meng de droge ingrediënten bij elkaar in de kom. Zet de machine aan en voeg de gistmengsel eraan toe. Voeg dan geleidelijk aan het water toe en kneed het deeg voor 15 minuten tot er geen klonten meer inzitten. Laat het deeg rijzen.

Warm een klein laagje zonnebloemolie in een koekenpan op je grootste pit van het fornuis. Ik gebruik olie tot mijn vingerkootje. Zet het vuur op middelhoog en smeer je handen goed in met zonnebloemolie. Pak een stuk deeg en vorm dit draaiend met je handpalmen tot een bolletje ter grootte van een mandarijn. Maak een wijde gat in het midden met je vingers. Laat dit rustig glijden in de olie en draai de sfenj pas om als het goudbruin is. Laat de sfenj uitlekken. Besaha!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie