Marokkaanse Sfouf

Marokkaanse Sfouf

Gisteren heb ik gezellig met mijn vriendin deze héérlijke sfouf gemaakt. Elk jaar beloof ik mezelf om voor de Ramadan geen sfouf of chebakkia te maken. Dit jaar weer totdat mijn vriendin het aan mij vroeg om samen sfouf te maken.

Het leek alsof ik erop zat te wachten, er volgde een volmondige JA! Dankjewel lieve vriendin dat ik mezelf toch hebt toe gezet om het te maken. Gevoelsmatig is een Ramadan zonder sfouf, harira, chebakia of dadels niet compleet en leeg. De traditie zit er toch diep ingeworteld. Mijn huis ruikt heerlijk naar de warme, mooie, geroosterde samengestelde geuren van de noten, zaden en specerijen.

Mijn huis ruikt naar de “Ramadan”. Een onbeschrijfelijk gevoel waar ik in ben opgegroeid. Ik beloof mezelf dat ik mezelf niet meer beloof om dit niet meer te doen. Deze traditie heb ik meegekregen van mijn ouders, en zij van hun ouders, voorouders enz. Hierin ben ik opgegroeid, dit is mijn trots en dit is wat ik omarm en wat ik koester. Alhamdoulilah!

Ingrediënten voor de sfouf:

  • 1 kilo meel, geroosterd uit de oven of in een koekenpan tot het goudkleurig is
  • 300 gram gekookte ontvelde en gebakken amandelen
  • 300 gram geroosterde amandelen met schil
  • 600 gram geroosterde sesamzaadjes (laat de helft heel en de andere helft van de sesamzaadjes is gemalen)
  • 450 gram poedersuiker (kan meer of minder, het is persoonlijk)
  • 4 eetlepels venkelzaad
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel 5-spices
  • 50 ml olijfolie of arganolie
  • 5 eetlepels honing
  • Paar korreltjes gevijzelde Arabisch gom
  • 200 ml zonnebloemolie (kan meer of minder zijn)
  • 250 gram geklaarde boter (Boter smelten en de schuimlaag eraf scheppen)

Garnering:

  • Gebakken en of geroosterde amandelen
  • Kaneel
  • Poedersuiker

Bereidingswijze:

Doe de bloem op een bakplaat en schuif het gelijk in de oven. Zet dan de oven aan op 180 graden hete lucht. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden, de bloem kan rustig gaan garen. Schep om de 10 minuten de bloem om en om. Dit is erg belangrijk, want het kan ineens omslaan en aanbranden.

Tip: ga tijdens dit proces niet je vriendin, moeder, familielid of kennis bellen waar je zeker van weet dat je een lang telefoongesprek mee zal hebben. Focus je op de bloem, dit kan 1 uur lang duren.

Kook de amandelen in water voor 3 a 4 minuten. Giet in een vergiet en ontpop de velletjes eraf. Laat de amandelen hierna goed afkoelen. Nadat ze afgekoeld zijn kunnen de amandelen goudbruin gebakken worden in zonnebloemolie. Ook hier geldt bijblijven en om en om roeren. Daarna af laten lekken op keukenpapier.

Vijzel de Arabisch gom. Rooster de amandelen met schil en maal ze ook kort. Rooster de sesamzaadjes en leg de helft apart. De andere helft maal je kort. Zeef de geroosterde bloem in een grote schaal. Voeg dan alle ingrediënten toe en maak de sfouf met je handen los. Garneer met amandelen, poedersuiker en kaneel.

Besaha
Eet smakelijk
Afiyet Olsun
Selamat Ma kan
Bon Appétit
Enjoy your meal

Liefs Miriam❤

Tips:

  • Noten moeten goed afgekoeld zijn voordat ze gemalen worden.
  • Lekker en voedzaam voor bij de sohor (ochtendmaal) tijdens de Ramadan. Yoghurt met 1 lepeltje sfouf.
  • Doe de sfouf in een luchtdicht bakje in de koelkast. Zo blijft de sfouf nog erg lang goed.

Te volgen op…
Facebook: Oumami Food
Youtube: Oumami Food
Instagram: @oumamifood


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie