Marokkaanse walnootkoekjes (Ghriba bi Gerga’)

Marokkaanse walnootkoekjes (Ghriba bi Gerga’)

Marokkaanse walnootkoekjes zijn een traditionele lekkernij die vaak geserveerd worden tijdens speciale gelegenheden, zoals Eid ul-Fitr. De koekjes hebben een stevige textuur aan de buitenkant, maar zijn lekker zacht van binnen. Het unieke aan deze koekjes is dat ze weinig tot geen bloem of meel bevatten, maar in plaats daarvan boordevol zitten met walnoten en eventueel wat amandelen voor een heerlijk notige smaak.

De poedersuiker die het prachtige gebarsten effect op de walnoot ghriba koekjes veroorzaakt, geeft ze een feestelijke uitstraling. Door de toevoeging van een halve walnoot als decoratie zien de koekjes er extra mooi uit. Een smaakvolle traktatie voor feestelijke gelegenheden.

Marokkaanse walnootkoekjes (Ghribia bi Gerga’)

Ingrediënten:

  • 500 gr walnoten
  • 100 gr amandelen, ontveld
  • 2 el ongezouten roomboter
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 140 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 eieren
  • Snuf zout

Extra:

  • ± 100 gr halve walnoten ter decoratie
  • Oranjebloesemwater en poedersuiker om koekjes in te dompelen

Bereidingswijze:

Rooster de walnoten en amandelen eventueel kort in de oven of in een koekenpan, maar pas op dat ze niet te donker worden. Laat ze vervolgens afkoelen en maal ze in een keukenmachine of hakmolen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet te fijn of te grof worden gemalen.

Doe de gemalen noten in een grote kom en voeg suiker, vanillesuiker, kaneel, bakpoeder en een snufje zout toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan de losgeklopte eieren, het oranjebloesemwater en twee volle eetlepels boter toe aan het mengsel.

Meng alles goed door elkaar. Als het deeg te plakkerig en moeilijk te hanteren is, voeg dan een eetlepel maizena toe. Als je het mengsel zonder problemen tot bolletjes kunt vormen, is het overbodig om maïzena toe te voegen. Indien het juist wat droog is, is het mogelijk om extra eigeel of wat roomboter toe te voegen.

Zet een kommetje met oranjebloesemwater en een kommetje met poedersuiker klaar. Maak bolletjes van het deeg ter grootte van een walnoot. Om te zorgen dat de poedersuiker goed blijft plakken, kun je je handen het beste eerst inwrijven met oranjebloesemwater voordat je de bolletjes vormt. Je kunt de bolletjes ook in het kommetje met oranjebloesemwater dompelen nadat je ze hebt gevormd.

Rol vervolgens elk balletje door de poedersuiker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk in elk koekje een halve walnoot ter decoratie. Bak de walnoot ghribia koekjes in ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

Zorg ervoor dat ze niet te lang bakken, anders worden ze hard. De koekjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen en worden steviger na het afkoelen. Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en leg ze vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie