No-bake witte chocolade cheesecake met karamel

No-bake witte chocolade cheesecake met karamel

Een fluweelzachte witte chocolade (no bake) cheesecake met walnoten en gezouten karamel. Ik had niet gedacht dat hij zo perfect uit de vorm zou komen. De witte chocolade zorgt voor net voldoende stevigheid van de vulling, precies waar ik op gehoopt had. Zonder twijfel mijn lekkerste cheesecake ever!

Ingrediënten voor de bodem:

  • 15 jodenkoeken
  • 100 gr walnoten
  • 100 gr gesmolten roomboter

Ingrediënten voor de vulling:

  • 200 gr witte chocolade
  • 600 ml ongeklopte slagroom
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 zakjes Klopfix
  • 400 gr Monchou
  • 50 gr suiker

Ingrediënten voor de karamel:

  • 200 gr suiker
  • 75 gr roomboter
  • 150 ml slagroom
  • 1 koffielepel maizena
  • 1 koffielepel zeezout
  • Agar agar (of halal gelatineblaadjes)
  • Water

Extra:

  • Walnoten
  • Chocolaatjes

Bereidingswijze:

Vet een springvorm van 20 cm licht in en bekleed de bodem met bakpapier. Maal 15 jodenkoeken met 100 gram walnoten zeer fijn. Mix hier 100 gram gesmolten roomboter door. Druk het mengsel goed tegen de rand en bodem van de vorm en zet deze even in de koelkast. Smelt 200 gram witte chocolade in 100 ml hete slagroom en roer glad. Laat wat afkoelen.

Klop 500 ml koude slagroom stijf met 3 zakjes vanillesuiker en 2 zakjes klopfix. Klop 400 gram monchou los met 50 gram suiker. Mix er de gesmolten chocolade door en klop totdat het mengsel glad is. Roer er eerst een beetje van de stijve slagroom door en spatel de rest er vervolgens voorzichtig door. Giet het mengsel in de springvorm en zet in de koelkast om op te stijven.

Breng 200 gram suiker met een paar eetlepels water op hoog vuur aan de kook en laat dit op half hoog vuur karameliseren. Roer niet in de pan, draai het af en toe voorzichtig rond. Zet alvast 75 gram roomboter in blokjes klaar en 150 ml slagroom. Week 3 gelatineblaadjes (voor de agar agar versie lees even door). Als de suiker een mooie amberkleur heeft voeg je de boter toe gevolgd door de slagroom. Let op: voeg deze beetje bij beetje toe, het mengsel kan flink gaan borrelen en komt aardig omhoog.

Als alle room erbij zit laat je hem een minuutje pruttelen. (als je agar agar gebruikt, voeg je deze nu toe en laat je deze 3 minuutjes heel zachtjes meekoken). Klop ondertussen een koffielepel maizena los met een paar eetlepels water. Voeg toe en roer goed door. Laat een minuutje of twee pruttelen. Zet het vuur uit en los de uitgeknepen gelatine op in de karamelsaus. Roer er een koffielepel grof zeezout door.

Laat het geheel goed afkoelen (niet in de koelkast), onder af en toe roeren. Haal de vorm uit de koelkast en giet de afgekoelde karamelsaus over de cheesecake. Laat deze in de vorm zitten. Versier met walnoten en chocolaatjes. Zet de vorm terug in de koelkast en laat deze minimaal 4 uur opstijven. Verwijder voorzichtig de rand van de vorm en zet de taart op een schaal.

Tip:

  • De monchou zou je kunnen vervangen door naturel roomkaas.
  • 1,5 gram agar agar is hetzelfde als 3 blaadjes gelatine

Te volgen op…
Facebook: Koken en bakken met Marion


1 reactie

  1. Saar geplaatst op februari 4, 2020 Beantwoorden
    Hi, Dit ziet er superlekker uit!! Kan ik eventueel ook kant en klare caramelsaus gebruiken?

Geef een reactie