Platte glutenvrije maïsbroodjes (Arepas)

Platte glutenvrije maïsbroodjes (Arepas)

Arepa’s, oftewel glutenvrije maisbroodjes uit Venezuela. Je kunt deze maisbroodjes vullen met allerlei beleg, wat je maar lekker lijkt! Als zoet beleg kun je bijvoorbeeld denken aan roomkaas of geitenkaas met honing, dadel melasse, pruimen melasse, noten of boter met jam. De mogelijkheden voor hartige vullingen zijn zelfs nóg veelzijdiger, zoals stoofvlees, kip, vis, kazen, roerei, groentes of salades.

Voorgekookte witte maismeel is niet helemaal hetzelfde als maizena. Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is goed geschikt om te binden, maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) is veel meer dan maizena, het is een basisproduct. Voor het maken van broodjes, taarten, koekjes, tortilla’s, sauzen, etc.

Ingrediënten voor Venezolaans maïsbrood:

  • 230 gr voorgekookt maismeel
  • 720 ml warm water
  • 1 theelepel zout (5 gram)
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze:

Giet het water in een grote schaal en voeg het zout toe. Roer geleidelijk het maismeel erdoor en kneed de massa tot een glad deeg. Laat het drie á vijf minuten rusten. Verdeel het deeg in gelijke porties en rol er balletjes van. Druk elk balletje plat (met je handpalm of een deegroller) en vorm er een rondje van.  Doe een scheut olie in de koekenpan en bak de maisbroodjes (5-8 minuten per kant) op middelhoog vuur gaar en goudbruin.

Je kunt de broodjes ook 2-3 minuten per kant in olie bakken en vervolgens in een voorverwarmde oven van 180 graden verder laten garen. Snijd de opera’s vervolgens open en vul ze naar smaak. Serveer direct, ze zijn het lekkerst wanneer ze net gemaakt zijn!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie