Pompoensoep met vis en garnalen
De warme en hartige smaken van pompoensoep passen perfect bij de herfst- en wintermaanden, maar deze soep is net zo lekker tijdens de rest van het jaar. Onder de vele recepten voor pompoensoep is de pompoensoep met vis en garnalen een van onze favorieten.
Door de toevoeging van koolvis en garnalen, wordt deze soep omgetoverd tot een wat luxere variant op de traditionele pompoensoep. De smaken van de zee en de herfst worden hierin gecombineerd tot een perfect geheel. En met een vleugje kaneel als geheim ingrediënt krijgt de soep een extra warme smaak.
Met zijn gladde vruchtvlees is de flespompoen, ook wel bekend als butternut, een ideale pompoensoort voor het maken van een heerlijke pompoensoep. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en maak deze heerlijke variant van pompoensoep met vis en garnalen vandaag nog!
Pas de dikte van de pompoensoep aan naar jouw smaak door te spelen met de hoeveelheid pompoen en water. Meer pompoen betekent een stevigere soep, terwijl meer water de soep dunner maakt.
Pompoensoep met vis en garnalen
Ingrediënten:
- 600 à 700 gr (fles)pompoen, geschild
- 1 groente- of kippenbouillonblokje
- 700 à 900 ml kokend water
- 1-2 teentjes knoflook
- 2 à 3 el olijfolie
- 1 winterpeen
- 1 grote ui
- 1/3 tl kaneel
- 1/2 tl zwarte peper
- 3/4 tl gemberpoeder
- 1/3 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 50-100 gr koolvis, in stukken
- 50-100 gr (cocktail)garnalen
- Zout naar smaak
Bereidingswijze:
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de ui en knoflook grof en de winterpeen in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui in de pan tot deze lichtbruin is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze kort mee.
Voeg de pompoen, winterpeen, kruiden en het bouillonblokje toe aan de pan en bak deze kort mee. Giet vervolgens het kokende water erbij en laat het geheel 20-30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot deze glad en romig is.
Schenk de soep terug in de pan en voeg de stukjes koolvis en garnalen toe. Laat deze enkele minuten zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en eventueel extra kruiden. Serveer de soep warm en garneer eventueel met een scheutje room of crème fraîche, verse peterselie en pompoenpitten.
Tips
- Serveer de soep met knapperig brood of croutons.
- Voeg een scheutje kokosmelk toe voor een romigere en exotische smaak.
- Bak enkele cocktailgarnalen eerst in een pan tot ze gaar zijn en garneer ze vervolgens bovenop de soep voor extra smaak en textuur.
- Vervang het bouillonblokje door zelfgemaakte verse bouillon voor een rijkere en diepere smaak.
- Om de pompoensoep extra pit te geven, kun je er een chilipeper of chilivlokken aan toevoegen.
- Gebruik in plaats van koolvis eens zalm voor een rijkere vis smaak.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like