Qabili Palau: Afghaanse rijst met wortel en rozijn
Heey dames, ik had gisteren Afghaanse rijst met wortel en rozijnen, aubergine saus, en lamsbouten gemaakt. Het was zooo lekker geworden. Afghaanse rijst heeft een bepaalde voorbereiding nodig. Ik ga uitleggen hoe ik de Afghaanse rijst maak. De rijst die ik koop kan je bv. op de zwarte markt halen in Beverwijk. Supermarkt Tanger heeft het ook. Je kunt het ook op andere plekken vinden, maar je moet vragen vragen naar Afghaanse of Indische rijst.
Ingrediënten voor Qabili Palau (hoeveelheden naar eigen keus):
- Basmati rijst (Afghaanse rijst)
- Gemalen kardemom
- Rozijnen, geweekt
- 1 tl suiker
- Wortels
- Boter
- Water
- Zout
- Olie
Bereidingswijze:
De rijst moet eerst een paar keer met water gewassen worden (tot het water iets helderder is). Gebruik tijdens het wassen niet teveel je handen, want je maakt dan de rijst korrelig. Laat het daarna in water weken. Dit kan bv. een half uur zijn, dat maakt de rijst lekkerder. Kook in een ruime pan een hoeveelheid water. Zodra het water gekookt is doe je de rijst erbij met een beetje zout. Laat de rijst koken tot het halfgaar is.
In de tussentijd schil en snijd je de wortels in dunne, lange repen. Doe de wortels en rozijnen in een kleine pan. Bak dit samen met een theelepel suiker en wat gemalen kardemom. Let goed op tijdens het bakken, want het kan snel verbranden. Als het gaar is, doe je de wortel en rozijnen in aluminiumfolie en maak je het dicht om het later bij de rijst toe te voegen.
Wanneer de rijst halfgaar is, zeef je het. Doe de rijst daarna terug in de pan met een beetje olie en boter erbij. Nu ga je het laten stomen. Voordat je de deksel (die je hebt omwikkeld met een schone theedoek) op de pan doet, doe je de rozijnen en wortels in zilverfolie erbij. Doe de pan op een vlamverdeler en zet het vuur heel laag. Laat dit rustig stomen tot de rijst gaar is. Serveer de Kabuli Palaw vervolgens op een bord.
– NabilaCooking
Te volgen op…
Facebook: Beauty and Cooking NL
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like