Sellou
Sellou kun je een soort kruimelcake noemen, het bestaat uit een mengsel van geroosterde bloem, gemalen nootjes, sesamzaad, honing, anijs- en venkelzaad en kaneel. Het wordt vaak bij geboorte(feestje)s gemaakt en ook in de Ramadan wordt het veel gegeten. De variaties zijn eindeloos, van zeer fijngemalen “zanderige” sellou, tot grof gemalen sellou en je hebt ook nog een sellou die wat natter en compacter is. Alles hangt af van de ingrediënten en van je smaak.
Ik gebruik het basisrecept van Fa Tima (ook wel bekend als Cuisinetje), maar ik laat de boel wat grover. Ik hou niet van een sellou die te zanderig is. Ook gebruik ik geen pinda’s, maar alleen amandelen. Maar je zou dus een mengsel kunnen doen.
Ingrediënten:
- 500 gr bloem
- 400 gr amandelen, zonder schil, gebakken in olie en fijngemalen in de molen
- 3 theelepels kaneel
- 200 gr fijngemalen sesamzaad
- 100 gr hele sesamzaadjes
- 2 eetlepels anijszaad, fijngemalen
- 1 eetlepel venkelzaad, fijngemalen
- 100 gr poedersuiker
- 200 gr honing
- 150 gr boter
- 150 ml olie
Bereiding:
Allereerst ga je de bloem roosteren in de oven Dit is even een werkje waarbij je goed moet blijven opletten om de boel niet te laten verbranden. Je verwarmt de oven voor op 220 graden. Neem een bakplaat en verdeel hier de bloem over, even schudden om het goed verdeeld te krijgen. Zet in de oven en laat dan 10 minuten “bakken”. Kijk na 10 minuten hoe bruin het is, het moet ongeveer de kleur van kaneel krijgen. Is het nog te licht laat het er dan nog even in staan, maar maximaal een kwartier. Schep het dan goed om en herhaal dit nog 2 keer om alle bloem mooi van kleur te krijgen.
Benieuwd naar de rest? Klik hier voor het volledig recept.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like