Sfenj zonder ei

Sfenj zonder ei

Heerlijke sfenj, yummy! Het geheim van goede sfenj ligt aan het kneden dames. Hieronder volg het recept.

Ingrediënten voor ongeveer 8 stuks:

  • 250 gr bloem
  • 50 gr fijne griesmeel
  • 1.5 tl zout
  • 1 tl gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water (ongeveer)
  • Olie om te frituren

Bereidingswijze:

Doe de meel, fijne griesmeel, zout en gist in een kom. Meng dit eerst samen goed. Voeg dan beetje bij beetje water toe en meng deze ingrediënten goed met de hand of keukenmachine tot een glad en soepel deeg. Voor zo’n 10 minuutjes. Let op: het deeg mag absoluut niet te waterig zijn!

Bedek de kom met deeg nu goed in een grote plastic zak en doe deze in de oven. De oven is tochtvrij en zo rijst het deeg goed. Laat het een uur rijzen. Vet je handen in met weinig olie. Smeer ook je aanrecht in met wat olie. Pak nu een bolletje deeg ter grootte van een grote mandarijn.

Vorm dit met je handen tot een ronde, gladde bal en leg het op het aanrecht. Ga zo door tot al het deeg is gevormd. Laat het 10 minuten rusten. Voor het bakken gebruiken we een grote en een kleine bakpan, zorg ervoor dat je olie heet is. Smeer je vingers en/of handen in met weinig olie.

Pak nu een bolletje deeg op en lig het op een bord. Druk het plat, maak een gat in het midden en draai het voorzichtig rond om het gat wat groter te maken. Doe de sfenj eerst in de kleine bakpan en zodra die van onder een gouden kleurtje heeft leg je het voorzichtig in de olie in de grote koekenpan. Bak 2 of 3 stuks tegelijk goudbruin en gaar.

Is de sfenj aan de onderkant gaar? Draai dan om en bak de andere zijde. Wanneer de sfenj mooi goudbruin is aan beide zijden haal je deze uit de olie en laat je het uitlekken op keukenpapier. Ga zo verder en bak alle sfenj.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie