Shebakia El 3ien

Shebakia El 3ien

Voor de ramadan een heerlijke niet te mislukken recept voor Shebakia El 3ien. Ook voor beginners!

Ingrediënten voor het deeg:

  • 500 gram meel
  • 50 gram gesmolten boter
  • 100 ml oranjebloesem water
  • Snufje zout
  • 100 ml water

Extra:

  • 1 pot honing
  • 50 ml oranjebloesem water (optioneel)
  • Geroosterde sesamzaad

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten (behalve het water) met elkaar. Voeg beetje bij beetje water toe tot je een zacht, wat plakkerig, soepel deeg krijgt. Blijf het deeg doorkneden totdat deze niet meer aan je handen plakt, voeg hierbij geen meel of water toe. Vorm een bal van het deeg en maak van deze bal kleinere balletjes, ongeveer zo groot als een golfbal. Dek ze af met plasticfolie, zodat ze niet uitdrogen.

Bestuif je werkblad met meel. Neem een balletje en rol het deeg heel dun uit met een deegroller. Hoe dunner, hoe beter. Pak een Marokkaanse koekenpan (Anagdam) of pizzapan en draai het op zijn kop boven een gaspit. Pak het deeg voorzichtig op en leg het op de anagdem. Het deeg moet heel licht kleuren, bak het daarom op laag vuur. Het deeg moet alleen wat steviger worden, je zal merken dat het deeg steviger aanvoelt. Draai halverwege het deeg om zodat de andere kant ook steviger aanvoelt. Laat het vooral niet bruin worden.

Rol vervolgens het deeg op als een sigaar. Niet te strak, maar heel losjes. Laat het uiteinde nog los. Maak een meelpapje door twee eetlepels meel met een eetlepel water met elkaar te mengen. Breng het dun aan op de buitenste rand van het deeg. Vervolgens rol je het helemaal dicht.

Begin de rol in schuine stukjes (1 tot anderhalve cm) te knippen. Leg alle stukjes bij elkaar op een bord en dek dit af met een plastic zak. Werk zo al het deeg af. Frituur de shebakia op laag vuur in een frituurpan/koekenpan met olie tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier of in een vergiet.

Verwarm de honing met de oranjebloesemwater op een laag vuur tot het vloeibaar wordt. De honing mag zeker niet koken. Als de honing vloeibaar is, haal je de pan van het vuur. Laat de chebakia in de honing glijden en laat het ongeveer 5 minuten intrekken. Doe het vervolgens in een vergiet. Bestrooi de chebakiya met sesamzaad.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie