Spaanse ensaimadas

Spaanse ensaimadas

Toen wij jaren geleden op vakantie waren op Menorca (eiland naast Mallorca) at ik regelmatig een ensaimada bij het ontbijt. Ensaimadas zijn typische Mallorcaanse (en Menorcaanse) lekkernijen. Een lekker zacht en luchtig zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Nam me daarna steeds voor om ze zelf eens te maken, maar de meeste recepten die ik vond beschreven een rijstijd van een nacht. Daar had ik niet zo’n zin in. Voor mijn Spaanse maand vond ik echter een recept met wat normalere rijstijden en het resultaat is geweldig. Superzachte en luchtige broodjes, denk de luchtigste die ik ooit heb gemaakt.

Ik kwam er tijdens mijn zoektocht ook achter dat ook deze broodjes vaak met reuzel worden gemaakt ipv met boter. Ik hoop maar dat die in ons hotel destijds met boter zijn gemaakt….

Je kunt met dit recept trouwens ook een mega ensaimada maken, die worden ook verkocht in Spanje. De baktijd is dan zo’n 20 minuten.

Ingrediënten voor 16 stuks:

 • 500 gr bloem
 • 1 zakje instantgist (= 7 gram)
 • Snufje zout
 • 2 eieren en 1 eigeel
 • 160 gr suiker
 • 180-200 ml lauwwarme melk
 • 100 gr roomboter op kamertemperatuur
 • Extra melk om te bestrijken
 • Poedersuiker

Bereiding:
Doe de bloem in een kom en maak er een kuil in. Verdeel de suiker over de randen en doe de gist in de kuil. Schenk 180 ml van de warme melk erbij en laat dit 5 minuten staan tot het een beetje begint te schuimen.

Meng dan alles door elkaar en voeg de eieren en eigeel toe. Kneed dit met eventueel nog wat melk 10-15 minuten tot een zacht en soepel deeg. Je zult merken dat het aan het begin nog wat zwaarder is om te kneden, maar dat wordt beter.

Benieuwd naar de rest? Klik hier voor het volledig recept.


3 reacties

 1. Walter geplaatst op mei 8, 2017 Beantwoorden
  Komen idd dicht bij de spaanse varianten; voor de gein de ovalen ook dun besmeerd met choco en confituur. Heerlijk
 2. Simon geplaatst op juli 5, 2017 Beantwoorden
  Op Mallorca worden ze altijd met reuzel gemaakt...
 3. karin geplaatst op februari 4, 2023 Beantwoorden
  Dit is Ellouisa de plaatser: Elisabeth Scholten. Gewoon een hollandse meid die zich zelf niet druk maakt over reuzel. Ze heeft het voor deze site (en ik denk trouwens ook voor de niet-islamieten) aangepast naar roomboter. Beter was het geweest om een zelfgemaakte kokos shortening te maken/gebruiken gezien die consistentie beter lijkt op reuzel. En dan is ie ook zomaar inééns vegan ;)

Geef een reactie