Spaanse paella met kip en garnalen

Spaanse paella met kip en garnalen

Daar is dan het recept waar jullie het meest om gevraagd hebben, paella! Om heel eerlijk te zijn had ik dit dus nog nooit gemaakt (behalve jaren geleden een keer met een pak van Knorr, maar dat telt niet). Ik wilde een echt paellarecept en heb me daarom goed verdiept in allerlei recepten en video’s. Daar heb ik een eigen versie van samengesteld, maar je kunt gerust variëren. Onderaan het recept vind je wat suggesties.

Waar ik trouwens normaal een ontzettende hekel heb aan het uitspreken van “ll” als “lj” (zoals tortielja, vanilje etc.), spreek ik paella wel uit als paelja, terwijl dat ook niet klopt haha. Maar soms is dat gewoon zo blijkbaar en wat maakt het ook uit, we weten waar we het over hebben!

Oja, voor ik het vergeet, ik kon geen paellarijst vinden, dus heb gewone witte rijst gebruikt. Maar ik denk dat paellarijst beter is.

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 200 gr rijst
  • 500 ml kokend water
  • 1 bouillonblokje kip (of vis, net wat je wilt)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tomaten, geraspt
  • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
  • Zout en zwarte peper
  • Versgehakte peterselie
  • Een paar draadjes saffraan
  • 1 rode puntpaprika
  • Kommetje diepvriesdoperwten
  • 6 drumsticks
  • 10 grote garnalen
  • Citroen

Bereiding:

Ik heb de drumsticks in een andere pan gebraden met wat zout, peper en paprikapoeder. In de paellapan verhit je wat olijfolie en fruit je de ui met de knoflook voor een paar minuten. Voeg dan de tomaten en peterselie toe en laat dit op laag vuur zo’n 10 minuten stoven tot een dik mengsel. Dit is de sofrito en de basis voor een goede paella. Ik heb daar nog wat bakvet van de drumsticks bij gedaan (3 el ongeveer). Haal uit de pan en maak je pan schoon. Doe er nog wat olijfolie in en bak de paprika met de doperwten voor een paar minuten. Meng het kokende water met het bouillonblokje en de saffraan en roer goed.

Doe de rijst bij de paprika en doperwten en roer door elkaar. Voeg de sofrito toe en meng alles. Doe er dan 400 ml van de bouillon bij en breng aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat de rijst gaar worden. Bak de garnalen in wat olijfolie met zout, peper, knoflook en peterselie.

Benieuwd naar de rest? Klik hier voor het volledig recept.


1 reactie

  1. PN geplaatst op januari 14, 2021 Beantwoorden
    Gaat het om ongepelde garnalen hier?

Geef een reactie