Stroopwafelcake

Stroopwafelcake

Ingrediënten cake:

  • 200 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 200 gram gehakte stroopwafels

Ingrediënten karamelsaus:

  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 125 ml slagroom

Bereidingswijze: 

Verwarm eerst de oven voor op 150°C en vet een langwerpige cakevorm in met een beetje olie of boter. Leg vervolgens een stuk bakpapier onderin de vorm zodat je de cake straks makkelijk uit de vorm kunt halen. Klop de boter met de suiker en de basterdsuiker tot een romig mengsel. Dit gaat het beste met een elektrische mixer. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen. Voeg daarna de kaneel, een snufje zout en het zelfrijzend bakmeel toe zodra de eieren volledig zijn opgenomen.

Klop het geheel een minuut of twee door met een mixer tot er een mooi beslag ontstaat. Doe de gehakte stroopwafels bij het beslag, maar houd een gedeelte achter voor decoratie. Roer de stroopwafels met een houten lepel door het cakebeslag. Stort vervolgens het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 70 minuten gaar. Check of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden te prikken. Merk je tijdens het bakken dat de cake bovenop te donker wordt, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie. Laat de cake tien minuten afkoelen in de cakevorm en vervolgens haal je hem eruit om volledig af te koelen.

Voor de karamelsaus: doe de suiker in een steelpannetje en laat op een zeer laag vuurtje smelten. Als het helemaal vloeibaar is (laat het niet te donker worden, want dat gaat ten koste van de zoete smaak) zet je het vuur uit en verwarm je de slagroom in een ander pannetje. Zet de karamel weer terug op het vuur en schenk er scheutje voor scheutje de slagroom bij terwijl je blijft roeren. Als het een geheel is haal je het van het vuur en laat je het wat afkoelen. Als het wat dikker is geworden schenk je het over de cake heen en strooi je daar de resterende stukjes stroopwafel op!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie