Surinaamse bami (mijn manier)

Surinaamse bami (mijn manier)

Voor het eerst Surinaamse bami gemaakt, waar was ik al die tijd? Dit is trouwens absoluut niet de originele Surinaamse bami. Ik mis denk ik de helft aan ingrediënten die de Surinamers gebruiken, maar hij is toch zo meer naar mijn smaak. Ik heb denk ik 5 YouTube filmpjes en 6 recepten op internet doorgelezen om tot deze combinatie te komen.

Ingrediënten:

  • Kippendijen
  • 1 koffielepeltje 5 spices kruiden
  • 1 koffielepeltje chilipoeder
  • 1 theelepel laos poeder (je kunt ook vers gebruiken, maar ik kon het niet vinden)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 volle eetlepel Tomato Frito
  • 1 koffielepeltje witte- en zwarte peper
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 1 grote tomaat, ontveld en in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • Beetje piment poeder (ik had het niet in huis, dus heb ik het weggelaten)

Extra:

  • 2 grote rode uien, in dunne halve maantjes
  • 1 koffielepeltje trassi
  • 1 hete peper, in ringetjes
  • Selderijblad, gesneden
  • 1 bouillonblokje
  • Sperziebonen
  • Spaghetti

Bereidingswijze:

Was de kip met azijn en water, laat het goed uitlekken en dep het droog. Snijd elke kippendij in 3 stukken en leg het in een teiltje. Voeg alle ingrediënten toe (behalve de rode ui, hete peper en spaghetti) en meng het goed met de kip. Laat het liefst een nachtje marineren.

Bak in een hapjespan een ui en 1/2 pepertje aan tot de ui glazig is. Dan voeg je de kip en marinade toe en laat je dit goed aanbakken. Ik heb zelf een klein beetje water toegevoegd (2 eetlepels) en de deksel erop geplaatst om het te laten stoven. Af en toe omroeren.

Voor de bami kook je de spaghetti beetgaar en giet je het af. Spoel het goed om met veel koud water. Bak in een andere hapjespan een ui, 1/2 pepertje en 1 tomaat in stukjes (zonder zaadlijsten en schil) in wat olie tot de ui en tomaat zacht zijn.

Voeg dan hier een koffielepeltje trassi aan toe en 1 klein bouillontablet. Even laten oplossen en dan doe je de spaghetti erbij. Doe er een scheut ketjap manis, een scheut ketjap asin erbij en hussel het goed om. Als laatste wat gesneden selderijblad erdoor.

De sperzieboontjes heb ik gaar gekookt, uit laten lekken en door de kippensaus gewenteld.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie