Surinaamse roze huzarensalade

Surinaamse roze huzarensalade

Roze Surinaamse slaatje, alweer saoto soep (omdat we er verslaafd aan zijn) en kipfilet blokjes gekruid voor satés straks. Als ik zin heb, bak ik later nog een heerlijke Ferrero Rocher taart met extra veel chocolaaaa. De huzarensalade is een heel bijzonder recept van mijn Nanie (oma).

Benodigdheden:

  • Kipfilet, geplozen
  • 1 pot rode bieten
  • 1 pot doperwten/maïs
  • 1 pot piccalilly
  • 1 pot zilveruitjes, gesnipperd
  • 1 grote pot augurk, in blokjes
  • 1 pot volle mayonaise
  • 2,5 kilo kruimige aardappelen
  • Paprikapoeder/cayennepeper
  • Gemalen zwarte peper
  • Takje selderij
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 5 piment balletjes
  • 10 zwarte peper korrels
  • Zout
  • Suiker

Bereidingswijze:

Ik was eerst de aardappels en kook ze daarna met schil en een beetje zout. Ik giet ze af zodra de aardappels uit elkaar beginnen te vallen. Daarna schil je de aardappels en stamp je ze fijn met flink wat mayonaise, een grote klodder piccalilly en wat gepureerde rode bieten (maal ze gewoon met de staafmixer).

Rode bieten moeten smaak geven maar ook de kleur, dus het water niet weggooien! Ik kneed daarna alles fijn met m’n handen! Hier moet het al smeuïg zijn. Zo niet, dan kan je extra mayonaise toevoegen.

Daarna doe ik de geplozen kip erbij (deze heb ik met een beetje water, een takje selderij, groente bouillonblokjes, zwarte peper balletjes en wat piment balletjes gaar gekookt).

Voeg daarna de gesnipperde zilveruitjes en augurk blokjes toe. Breng het geheel op smaak met azijn (van de augurkjes en zilveruitjes), zout, gemalen zwarte peper en een beetje paprikapoeder/cayennepeper. Op het laatst wat suiker en de doperwtjes of mais toevoegen. Daarna lekker een avond laten afkoelen in de koelkast. Lekker koud is deze salade het lekkerst!

Je kan het mooi presenteren op een ijsbergblaadje en plakjes hard gekookte ei. Optioneel: doe een stukje granny/kanzi (zoetzure) appelblokjes erdoor!

– Shamiem


2 reacties

  1. chucky1012 geplaatst op december 6, 2017 Beantwoorden
    Mmmm Dit rcept bewaar ik...
  2. Marian Voorhorst geplaatst op september 5, 2021 Beantwoorden
    Heerlijk!!😋

Geef een reactie