Surinaamse teloh met bakkeljauw

Surinaamse teloh met bakkeljauw

Deze week allemaal lekkers gemaakt: krokante Teloh (cassave) en pittige bakkeljauw, kipsaté en broccoli en natuurlijk mag mijn beroemde saoto soep niet ontbreken in deze kou. Heerlijk genieten…

Ik gebruik Hathie cassave, die is zooo lekker. Echt één van onze favo’s, die is binnen 5-10 minuten gaar. Daarna 10 minuten bakken op hoog vuur, zodat ze krokant en goudbruin van buiten zijn. Van binnen zijn ze smeuïg.

Ingrediënten voor telo met bakkeljauw:

  • Bakkeljauw filet (bij de Toko)
  • Cassave (bevroren en iets voorgekookt, bij de Toko)
  • 1 groente bouillonblokje (optioneel)
  • 1 takje selderij, fijngesneden
  • Stukje madam janet (optioneel)
  • 1 ui, in blokjes
  • 1 verse tomaat, in blokjes
  • Zonnebloemolie
  • Bruine suiker
  • Paprikapoeder
  • Zwarte peper (optioneel)
  • Sojasaus
  • Ketjap (zout)

Bereidingswijze:

Was en ontzout de bakkeljauw (20 minuten koken, dan goed afspoelen en al het vocht eruit knijpen). Pluis daarna de vis. Het voelt een beetje raar en rubberachtig, maar maak je niet druk. Het komt allemaal goed in de pan! Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en doe er flink wat zonnebloemolie in.

Fruit je ui en tomaat in blokjes tot je ui glazig wordt. Doe dan de geplozen bakkeljauw en meteen wat bruine suiker erbij. Ook een scheutje sojasaus, een stukje madam janet, eventueel wat gemalen zwarte peper en wat paprikapoeder. Bak de vis op hoog vuur gaar. Al het vocht moet verdampt zijn en de vis moet een beetje droog worden. Niet té droog! Op het laatst voeg je wat fijngesneden selderij toe en zet je het vuur uit.

Lees op de verpakking van de cassave hoe je het eigenlijk moet bereiden. Ik had dit keer een pakje waarbij de cassave ongeveer 30 minuten gaar moest koken. Daarna heb ik de cassave in een vergiet gedaan en laten uitlekken. De cassave snijd je vervolgens in grove, dikke frieten.

Bak deze in zonnebloemolie op middelmatig vuur gaar (ongeveer 10 minuten) tot de cassave een mooi, goudbruine gloed krijgt en knapperig van buiten is en de cassave mooi zacht van binnen is. That’s it! Cassave is ook erg lekker met Surinaamse pindasaus, ook bij de toko verkrijgbaar!

– Shamiem


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie