Tabouleh – frisse Libanese peterselie salade

Tabouleh – frisse Libanese peterselie salade

Afgelopen donderdag ben ik met mijn familie uiteten geweest bij een Syrisch restaurant. We bestelden o.a. diverse salades, waaronder een heerlijke frisse Tabouleh salade. Deze peterselie salade met bulgur, munt, tomaat en citroen is lekker fris, gezond en smaakvol. Ik heb er van genoten, en besloot om het thuis ook te maken!

Tabouleh is een veganistisch bij- of voorgerecht dat in het Midden-Oosten veel wordt gegeten. In landen als Libanon, Syrië, Palestina en Jordanië. Deze Arabische salade bevat veel peterselie, het is dan ook niet voor niets dat het peterseliesalade genoemd wordt.

Dit recept is ideaal als je iets licht maar voedzaam wil eten tijdens de iftar-maaltijd in de maand Ramadan, maar ook gedurende de warme zomerdagen of voor een voorjaars picknick is zo’n Libanese salade lekker fris. Ik heb voor dit Tabbouleh recept het sap van een halve citroen gebruikt. Persoonlijk vind ik sap van een hele citroen iets te veel voor mij, dus pas het recept vooral aan hoe je het zelf lekker vindt.

Tabouleh – frisse Libanese peterselie salade

Ingrediënten voor 1 schaal:

  • 2 bosjes verse peterselie
  • 50 gr fijne bulgur (5 eetlepels)
  • 100 ml gekookt water
  • 1/4 bos verse munt
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tomaten
  • 3 á 4 el olijfolie
  • Sap van 1/2 citroen
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

Kook de bulgur volgens de instructies op de verpakking, of giet de bulgur in een schaal en voeg het gekookte water toe. Bedek de schaal met een deksel en laat het circa een kwartiertje staan. Roer het vervolgens los met een vork en zet het even opzij.

Haal de muntblaadjes los van de takjes. Was de muntbladeren en peterselie en laat het even uitlekken in een vergiet. Snijd vervolgens zowel de peterselie als de munt heel fijn. Snijd ook de lente-uitjes fijn. Verwijder de zaadjes en de harde kern van de tomaten, en snijd ze in kleine blokjes.

Meng vlak voor het serveren de bulgur samen met de olijfolie, citroensap, peterselie, munt, tomaat, en ui. Breng op smaak met zout en peper.

Tips

  • Garneer de Tabouleh salade met blaadjes romaine sla, schijfjes citroen en/of takjes munt
  • De Tabouleh salade kun je serveren met bijvoorbeeld Libanees platbrood, shawarma, kebab, kibbeh, fattoush salade, hummus en/of falafel
  • Sommige mensen voegen ook granaatappelsiroop en blokjes komkommer aan de Tabbouleh toe

Bi saha wa al-‘afiya!


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie