
Tajine van sardines uit de oven
Met een tajine kun je alle kanten op. In Marokko worden al jarenlang de meest heerlijke en smaakvolle gerechten bereid in deze kleurrijke potten. Eén van mijn favoriete tajines is een tajine van sardines uit de oven. Ontzettend makkelijk om te maken en het is daarnaast ook héérlijk. Onlangs kreeg ik van kookwinkel Kitchen&More een prachtige tajine opgestuurd en wilde er graag dit recept in bereiden. Zo gezegd, zo gedaan!
Dit recept heb ik gemaakt in een tajine van Cosy & Trendy die geschikt is voor gebruik in de oven. Ik was bang dat het product een naar geurtje zou achterlaten (wat weleens is gebeurd), maar dat was gelukkig helemaal niet het geval. Het smaakte prima! Het enige nadeel bij een lichtkleurige tajine is dat je sneller donkere plekken kunt zien. Gelukkig is het met een heet sopje zo weer schoongemaakt. Al met al een fijne tajine die er ook nog eens schitterend uit ziet!
Ingrediënten:
- 8 á 12 sardientjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 3 tomaten
- 1/2 citroen
- 1/2 bosje koriander
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kurkumapoeder
- Mespunt zwarte peper
- Scheutje water
- Olijfolie
- Zout
Bereidingswijze:
Je begint eerst met het schoonmaken van de sardientjes en het snijden van de groente. Hak de knoflook, peterselie en koriander fijn. Snijd de paprika in reepjes. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Zet de tajine op een vlamverdeler op zacht vuur. Verhit wat olijfolie en laat de gesneden paprika hier even in bakken. Breng op smaak met zout en doe de fijngehakte knoflook erbij.
Meng in de tussentijd de blokjes tomaten met kurkuma, paprikapoeder, gemberpoeder, peper, peterselie, koriander en zout. Doe ongeveer de helft van dit mengsel in de tajine bij de paprika.
De andere helft van het tomatenmengsel meng je met de schoongemaakte sardientjes.
Schik de sardines in de tajine en lepel de restjes tomatenmengsel erop. Schenk er een scheutje water bij.
Snijd een halve citroen in plakjes en leg ze erop. Bedek de vistajine met de deksel (of aluminiumfolie) en laat het in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 30 á 40 minuten garen. Laat het geheel de laatste paar minuten zonder deksel of aluminiumfolie pruttelen.
Lekker met Marokkaans brood en een frisse salade!
Tip: opzoek naar nog een lekker tajine recept? Neem dan eens een kijkje op Tajinegerechten.nl!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like