Teriyaki zalmspiesjes
Teriyaki zalmspiesjes zijn een geweldige manier om van de smaken van de Aziatische keuken te genieten. De zachte zalm wordt gemarineerd in een zoete en hartige teriyakisaus gemaakt van ingrediënten zoals sojasaus en suiker.
Ondanks dat dit recept niet geheel volgens de Japanse traditie is, doet dit geen afbreuk aan de smaak. In dit recept maken we de teriyakisaus helemaal zelf, zonder gebruik te maken van een kant-en-klaar potje. Op deze manier weet je precies wat er in de saus zit en kun je het naar jouw smaak aanpassen.
Het mooie van alles is dat je deze spiesjes op verschillende manieren kunt bereiden, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare apparatuur. Of je nu kiest voor grillen, bakken of barbecueën, deze teriyaki zalmspiesjes zijn heerlijk en heel eenvoudig te bereiden.
Teriyaki zalmspiesjes
Ingrediënten voor ongeveer 10 stuks:
- 650 gr zalmfilet zonder huid
- 2 à 3 el donkere basterdsuiker
- 1 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 80 ml sojasaus
- 2 el rijstazijn
- 2 à 3 el water
- Scheutje sesamolie
Bereidingswijze:
Week de houten spiesen in water voordat je de zalm erop rijgt, om te voorkomen dat ze tijdens het grillen of bakken verbranden.
Snijd de zalm in gelijke blokjes en doe deze in een kom. Pel en hak de knoflook fijn, schil de gember en rasp deze. Voeg de knoflook, gember, sojasaus, rijstazijn, bruine suiker, sesamolie en water toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Laat de zalm minstens een half uur marineren in de teriyakisaus voor extra smaak. Dek de kom af met folie en zet deze in de koelkast. Rijg vervolgens de zalmstukjes op lange spiesen.
Verhit een grill- of koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bestrijk beide zijden van de zalmspiezen met de teriyakisaus en leg ze in de pan. Grill de spiesjes ongeveer 3 minuten en draai ze dan om. Bestrijk de andere kant met teriyakisaus en grill de spiesjes nog 3-4 minuten tot ze gaar zijn.
Haal de zalmspiesjes van de grill en leg ze op een bord. Bestrooi ze eventueel met sesamzaadjes, maanzaad en plakjes bosui. Serveer de teriyaki zalmspiesjes warm.
Tips
- Indien je geen verse gember bij de hand hebt, kun je in plaats daarvan gemberpoeder.
- Voor een andere zoetheid kun je honing gebruiken in plaats van donkere basterdsuiker.
- Om de teriyakisaus wat dikker te maken, kun je de ingrediënten in een pannetje verwarmen en vervolgens binden met maïzena totdat de saus is ingedikt.
- Maak van de zalmspiesjes een complete maaltijd door ze te serveren met (roerbak)rijst of noedels en voeg naar smaak groenten, kruiden en specerijen toe.
- Op een zonnige dag kun je de teriyaki zalmspiesjes ook op de barbecue bereiden voor een heerlijke smaak.
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like