Traditionele kip tajine met olijven

Traditionele kip tajine met olijven

Kip tajin met een lekker troebel dik sausje vind ik persoonlijk het lekkerst. Hieronder het recept voor een traditionele kip tajine met olijven en ingemaakte citroen.

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ik heb kippenbouten genomen)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • Half bosje koriander
  • Paar takjes peterselie
  • 1 ingemaakte citroen
  • 1 potje groene olijven zonder pit (paarse zijn ook lekker)

Marinade:

  • 1 tl peper
  • 1 rl gember
  • 1 tl kurkuma
  • Zout naar smaak
  • Paar draadjes saffraan
  • 1 blaadje foelie
  • Een flinke scheut olijfolie

Bereidingswijze:

Maal 2 knoflook teentjes samen met de koriander en peterselie fijn. Voeg de ingrediënten van de marinade hier aan toe. Marineer hier de kip mee, ook onder de huid. Laat dit een paar uur afgedekt in de koeling intrekken. Maal nu een teentje knoflook en ui fijn en voeg hier 1 eetlepel olijfolie aan toe. Bak hier de kip in, af en toe draaien. Laat de huid dichtschroeien. Dit doe je ongeveer 5 minuten. Voeg nu 250 ml water eraan toe en kook dit in 30 á 40 min gaar. Haal de kip eruit en bak deze goudbruin en krokant af in de oven van 220 graden voor ongeveer 10 minuten.

In de tussen tijd laat je de saus zonder deksel droogkoken. Zodra dit bijna droog is voeg je de olijven en citroen toe. Uiteraard even het vruchtvlees eruit snijden en in reepjes snijden. Kook dit tot je een dik sausje krijgt. Ik doe zelf geen zout in de saus omdat de kip, olijven en citroen al zout zijn. Het blaadje foelie kun je eruit vissen, absoluut niet meer in doen, want deze is heel sterk.

Bon appetit,
Liefs Zahira


3 reacties

  1. Yvonne geplaatst op november 18, 2020 Beantwoorden
    Weet niet zo goed wanneer ik nu de tajine moet gebruiken, bij het bakken van de kip 20/30 minuten ? Haal de kip eruit waar uit ? en dan nog de oven gaan gebruiken voor 10 minuten en na de over weer in....? Dank, Vonne
  2. Sabrina geplaatst op mei 17, 2021 Beantwoorden
    Voor het eerst dit recept gemaakt, ondanks mijn gebrek aan kennis van de Marokkaanse keuken. Het was heerlijk! Man en dochter hebben genoten. Zeker voor herhaling vatbaar 😄
  3. Aisha geplaatst op augustus 9, 2024 Beantwoorden
    Hallo Zahira, Een blaadje foelie bestaat niet, een blaadje laurier wel, dus ik denk dat laurier in jouw recept gaat ipv foelie, foelie is qua smaak te vergelijken met nootmuskaat. Ik zou het ook niet maken met foelie, maar ik ben dan ook ervaren in het maken van een ouderwets lekkere kip tajine. Mvg, Aisha

Geef een reactie