Volkoren broden
Ingrediënten:
- 500 gr volkoren meel
- 8 gr gist
- 10 gr zout
- 40 gr zaadjes naar keuze
- 330 ml lauw water
Bereidingswijze:
Alle droge ingrediënten mengen, dan de water erbij goed kneden als nog plakt meel erbij tot je een deeg hebt die niet meer plakt. De kom invetten met wat olie en maak van je deeg een bol en laat rijzen zo’n 45 min. Als je hebt bestuif je rijsmandjes met bloem, als je die niet hebt deel het deeg dan door 2 en maak 2 mooie strakke bollen en bestuif ze met bloem, leg ze op je bakblik en bekleed met bakpapier.
Laat ze weer rijzen voor zo’n 40 min, als je een pizzasteen hebt zet dan je oven met de steen aan op 230 graden. Heb je geen pizzasteen dan bak je jou brood gewoon op bakplaat af. Zet onderin de oven een braadslede of bakblik die hittebestendig is. Laat mee warm worden en zet je waterkoker aan en laat 2dl water koken.
Als je brood goed gerezen is draai je de broden om op een dienblad met een stuk bakpapier. Als je de broden gaat bakken op pizzasteen, dan snijd je ze in met een mes en giet kokend water in de braadslede (voor stoom effect krijg je knapperige korst van). Heb je geen pizzasteen dan snijd je je broden in en bak je ze af in oven en giet kokend water in je bakblik of braadsleden. Bak ze af tot ze mooi bruin zijn en hol klinken aan de onderkant!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like