Volkoren panbrood

Volkoren panbrood

Nog steeds niks voor Eid gemaakt, ik hoop dat er morgen nog iets uit mijn handen komt. Ik heb wel brood gebakken voor vandaag. Door de melkpoeder zijn ze de volgende dag nog steeds zacht. Vers gemaakt brood zonder meelverbeteraars heeft de neiging snel uit te drogen, maar de melkpoeder maakt het brood zachter en langer houdbaar.

Ik krijg vaker de vraag hoe ik mijn brood in de broodpan krijg en hoe ik hem daarin omdraai. Hieronder het recept voor volkoren panbrood, voor witbrood vervang je de volkorenbloem door witte bloem.

Ingrediënten voor volkoren panbrood:

 • 1 kg volkoren bloem 
 • 200 gram fijne griesmeel
 • 100 gram witte bloem
 • 3 eetlepels melkpoeder (Nido)
 • 3 zakjes droge gist
 • Warm water
 • Zout

Bereidingswijze:

Pan een ruime bak en doe daar eerst de griesmeel, melkpoeder en zout in. Hier giet ik warm water over heen en roer het even door. Ik laat het even staan zodat de griesmeel tijd heeft om zich vol te zuigen met water. Dan doe ik de bloem erbij (wit en volkoren) en de zakjes droge gist, ik meng het met mijn handen goed door de bloem. Dan begin ik water toe te voegen, steeds beetjes en met mijn andere hand meng ik het door. Steeds meer tot het deeg nat genoeg is om te kneden.

Dan kneed ik het een paar minuten en voeg ik warm water toe. Tijdens het kneden voel je dat het deeg het water opneemt. Ik kneed het in totaal ongeveer 10 minuten. Het deeg is niet droog, maar een beetje plakkerig (zie foto). Het kleeft aan mijn handen, maar ik kan wel een mooie bol er van vormen als ik het deeg met beide handen oppak. Als ik een bol gevormd heb leg ik hem terug in de bak, dek hem af en laat het 1 uur rijzen.

Ik laat hem nu in een voorverwarmde oven (40 graden) rijzen. Na het rijzen verdeel ik het deeg in 5 ballen, ik probeer 4 ballen dezelfde maat aan te houden. De 5e is meestal kleiner, soms groter. Elke bal haal ik door een mengsel van bloem en fijne griesmeel. Ik heb mijn dienblad klaar liggen met een doek erop, die ook bestrooid is met griesmeel en bloem. Ik maak elke bol plat tot ongeveer 1,5 cm dikte, niet te dik dus. Ik laat het ongeveer 45 minuten á 1 uur rijzen op een warme plek (meestal in de woonkamer op de eettafel).

Panbrood maak ik natuurlijk in een ‘enegdem’ (Marokkaans broodpan). Voor ovenbrood heb ik de oven voorverwarmd op 240 graden. Ik schuif het brood op de bakplaat en laat het bakken tot hij een bruin kleurtje heeft. Dit duurt in de oven bij mij ongeveer 15 á 20 minuutjes. Je ziet eigenlijk vanzelf dat het gaar is: als het brood bruin is én als je er op klopt, dan klinkt het hol zeg maar.


3 reacties

 1. Sarah geplaatst op september 30, 2017 Beantwoorden
  Welke gistzakjes gebruik je. En kan ik de melkpoeder ook vervangen door wat anders. Groet sarah
 2. Eva geplaatst op mei 22, 2019 Beantwoorden
  Hoi ik wil graag een panbrood maken 8n de broodbakmachine en 1x laten rijzen kan dat als ik mag vragen vr gr
 3. B van es geplaatst op december 18, 2021 Beantwoorden
  Graag een recept voor Marokkaans zuurdesenbrood

Geef een reactie