Zachte biscuit maken (au bain-marie methode)

Zachte biscuit maken (au bain-marie methode)

Zelf biscuit maken voor een taart. Meestal gebruik ik Funcakes en die is heel fijn, maar zelf maken is nog fijner. Hiermee kun je allerlei taarten maken, zoals slagroomtaart, naked cakes, dripcakes, fondanttaarten etc. Ik heb weleens recepten geprobeerd met dezelfde ingrediënten en dan zonder de stap om het beslag au bain-marie te kloppen, dit vind ik tot nu toe het beste! Ik heb het een keertje met een beetje boter geprobeerd, daar ben ik ook wel tevreden over, maar het werd gelijk zwaarder en meer cake-achtig.

Ingrediënten voor een vorm van +/- 22cm:

 • 5 eieren (M)
 • 150 gr suiker
 • 150 gr bloem
 • Snufje zout
 • Rasp van een citroen (optioneel)

Bereidingswijze:

Verwarm een klein beetje water in een steelpannetje tot het kookt. Haal dit van het vuur af. Zet je mengkom (bv. van de keukenmachine als je die hebt) hierop en mix de 5 eieren met 150 gram suiker en een snufje zout. Het liefst met een staafmixer, met een garde kan het ook, maar kost veel energie. Je moet het schuimig mixen, au bain-marie. Als je een keukenmachine hebt, ga je daar de rest op de allerhoogste stand laten door mixen. Heb je het niet? Haal het dan van de kom af en mix het door met een handmixer.

Je moet het doorkloppen tot het echt schuimig en luchtig is zoals op de foto. Als je de mixer stop zet moet je de draden kunnen zien vallen in het beslag (of je moet nummer 8 kunnen maken met het beslag). Als laatst zeef je de bloem erboven en dat spatel je heel rustig door. Je moet niet de lucht eruit slaan, maar heel voorzichtig hoeft ook niet. Je moet echt goed heen en weer gaan, langs alle zijkanten en over de bodem etc. Er mogen geen stukjes bloem meer in zitten, dan blijven harde klontjes in je biscuit zitten.

Doe het beslag in een ingevette bakvorm van circa 22cm. Bak het ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Het verschilt erg per oven, dus goed opletten! Open de oven de eerste 30 minuten niet, daarna kun je wel controleren of het goed is. Het moet niet meer nattig aanvoelen, maar veerkrachtig. Laat het goed afkoelen, voordat je hem doorsnijdt.

Tips:

 • Wil je een groter biscuit, bijvoorbeeld 24cm? Dan ga je voor 6 eieren, 180 gram suiker en 180 gram bloem.
 • Ik zou voor een bakvorm van 26cm, zeker 7 of misschien wel 8 eieren gebruiken. Bij 7 eieren gebruik je 210 gram suiker en 210 gram bloem. Bij 8 eieren gebruik je 240 gram suiker en 240 gram bloem.
 • Voor een bakvorm van 15cm of de IKEA Blanda 20cm gebruik ik 3 eieren, 90 gram suiker en 90 gram bloem.

Te volgen op…
Facebook: SweetpetiteNL
Instagram: @sweetpetitenl


1 reactie

 1. Lynn geplaatst op augustus 13, 2019 Beantwoorden
  Hoihoi, Hoeveel zou je van ieder ingredient adviseren bij een springvorm van 35 cm doorsnee en 10 hoog? Groetjes

Geef een reactie