Zachte koekjes met amandelen en sesamzaad
In de afgelopen jaren heb ik al veel van dit soort koekjes uitgeprobeerd, maar met de tijd ga je een beetje experimenteren en wat dingetjes veranderen. De smaak is zo LEKKERRRR en het koekje smelt gewoon in je mond, heerlijk!
Deze koekjes verdienen gewoon een plekje op jullie to-bake-list!
Ingrediënten voor ongeveer 70-80 stuks:
- 500 gr ongezouten roomboter of margarine (Ik heb roomboter en margarine gebruikt)
- 2 eieren
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 tl bakpoeder
- Halve theeglas zonnebloemolie
- Bloem (dit heb ik op gevoel gedaan, sowieso al meer dan 500 gram)
- 100 gr sesamzaadjes (geroosterd, de helft laat je heel en de andere helft maal je fijn)
- 120 gr amandelen (met schil geroosterd en grof gemalen)
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
1. Rooster en maal de amandelen en sesamzaadjes. Amandelen mogen een klein beetje grof blijven.
2. Meng in een grote schaal de boter, vanillesuiker en de suiker tot een “super smeuige créme”!
3. Doe er de olie en eieren bij en meng.
4. Voeg de sesamzaadjes en amandelen toe en meng door elkaar.
5. Voeg er daarna de bloem en bakpoeder bij en meng bij elkaar.
6. Maak balletjes ter grootte van een olijf en leg ze in een ingevette bakplaat.
7. Dip je ijzeren vormpje in bloem en druk in het deeg tot je een mooi vormpje ziet verschijnen.
8. Bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.
9. Haal de koekjes door de poedersuiker en doe ze eventueel in een papieren vormpje.
Tips:
– Zorg ervoor dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn.
– De amandelen en sesamzaadjes mogen goed geroosterd worden.
– Amandelen niet TE grof malen.
– Het deeg hoort een beetje plakkerig en soepel te zijn dus voeg er niet al te veel bloem bij, hierdoor worden ze hard en smaakloos.
– Meng het deeg onder elkaar. Niet kneden.
– Gebruik voldoende bloem in je vormpje zodat de balletjes niet aan het vormpje blijven plakken.
– De koekjes moeten licht van kleur blijven en trek je er niks van aan als de bovenzijde nog een beetje zacht is. Zodra ze een beetje afgekoeld zijn worden ze weer hard.
Het ijzeren vormpje heb ik uit Marokko gehaald, maar ze zijn ook in Antwerpen (Handelstraat) Brussel, Haagse Markt et cetera verkrijgbaar. Bord komt uit een winkel in Brussel-Molenbeek. Ik ken de naam niet, maar het is een super grote winkel, deze verkoopt ook voedingswaren. Ik hoop dat alles duidelijk is!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like