Zachte msemmen

Zachte msemmen

Heerlijke zachte msemmen die in je mond smelt. Een makkelijk recept voor beginners! Je krijgt 6 stuks uit dit recept. Let op: ik weeg alles af in een plastic maatbeker.

Ingrediënten:

 • 250 gr bloem (van de Lidl)
 • 250 gr fijne griesmeel (te koop bij de Marokkaanse en Turkse slagers)
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 1/2 eetlepel zout
 • 380 ml lauw warm water
 • 50 gr roomboter, gesmolten
 • Zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Meng alle droge ingrediënten goed met elkaar. Voeg dan geleidelijk 300 ml lauw water toe. Niet in een keer, maar steeds flinke scheuten en blijf tussendoor kneden. De laatste 80 ml water pak je steeds met je hand die je als een soort kom gebruikt en kneed je steeds het water door het deeg. Wanneer dit totaal opgenomen is, pak je weer water met je hand en herhaal je dit tot het water opgenomen is. Je zal merken dat het deeg plakkerig is. Was je handen en droog deze weer af en kneed het deeg goed door, ik was in totaal 15 minuten bezig.

Daarna doe ik het deeg in een kneedmachine en laat het deeg nog 10 minuten doorkneden op stand 5. Heb je geen kneedmachine? Kneed het deeg dan met de hand nog 5 tot 10 minuten door. Vet je handen in met olie en verdeel het deeg in 6 gelijke balletjes. Vet de balletjes ook in. Leg ze op een ingevette dienblad en dek de bolletjes af met een zak. Laat dit 2 uurtjes staan. Na 2 uurtjes meng je de gesmolten roomboter met wat zonnebloemolie. Ik gebruik een Ikea plastic kinder kommetje, die vul ik driekwart met de olie aan.

Vul een andere kom met fijne griesmeel, hiermee ga je het deeg bestrooien tijdens het vouwen. Pak een bolletje en leg dit op een aanrecht die je bestrooid hebt met wat boter/olie mengsel. Vergroot het balletje met de binnenkant van je handen tot het deeg heel groot is geworden. Je moet het aanrecht door het deeg kunnen zien. Op Youtube staan ook filmpjes hoe je dit het beste kan doen.

Bestrooi het deeg met wat olie/botermengsel en strooi er lekker veel griesmeel op. Vouw de bovenkant van het deeg naar het midden en strooi er weer olie en griesmeel op. Druk dit deeg wat aan. Vouw de onderkant over het gevouwen deel en druk het deeg steeds aan. Hier strooi je weer griesmeel op. Nu vouw je de linkerkant tot de helft van de strook, bestrooi nogmaals met olie en griesmeel en druk het deeg weer aan. Vouw nu de rechterkant over dit gevouwen deel en druk het aan met wat olie. Nu leg je dit pakketje op een ingevette dienblad en dek dit goed af. Werk alle balletjes zo af.

Pak een stuk bakpapier of aluminiumfolie en knip dit uit op de formaat van je broodpan (anaghdem). Vet dit in en leg een pakketje msemmen hierop. Vergroot het pakketje met je handen tot het een kwart groter is. Het moet niet heel dun zijn, maar wat groter. Verwarm tussendoor je broodpan en sprenkel hier wat olie op. Draai de msemmen in de broodpan waardoor de bakpapier aan de bovenkant zit.

Trek het bakpapier voorzichtig van de msemen af. Bak dit op een iets hoger vuurtje aan beiden kanten tot het een mooi lichtbruin kleurtje heeft. Draai ze om zodra je aan het begin bobbels ziet, daarna draai je ze steeds om de paar seconden om. Leg ze op een bord met een doek overheen. Ze worden heel zacht naarmate ze afkoelen.

Tips:

 • Als je de msemmen later (of de volgende dag) weer wilt opwarmen, stoom ze dan zacht in een couscous pan. Leg ze daarna in aluminiumfolie.
 • Ik bak de msemmen op de grootste pit van het fornuis.
 • Heb je wat over? Bewaar de afgekoelde msemmen in een pedaalemmer zak. Je kunt ze ook invriezen.

6 reacties

 1. monique geplaatst op juni 10, 2017 Beantwoorden
  Salaam, In het begin staat meng alle ingedrienten ook de boter is een ingredient zou je dan zeggen.. die heb ik er dus nu bij in gekneed. Confused :(
  1. Ramadan Recepten geplaatst op juni 10, 2017 Beantwoorden
   Wa3alaikoem salaam Monique, in de beschrijving staat ''Meng alle droge ingrediënten goed met elkaar.'' In dit geval wordt er met droge ingrediënten het volgende bedoeld: bloem, griesmeel, zout en bakpoeder. Gesmolten roomboter, lauwwarm water en zonnebloemolie zijn de ''natte'' ingrediënten.
 2. Safa geplaatst op maart 25, 2018 Beantwoorden
  Moet je het deeg perse 2 uurtjes laten rusten of mag het ook minder?
  1. aya geplaatst op maart 27, 2018 Beantwoorden
   mag ook minder
 3. Fatima geplaatst op mei 21, 2018 Beantwoorden
  Heel slecht recept. Ten eerste zo omslachtig opgeschreven met veel tekst. Ten tweede, de duur is veel te lang.. helaas las ik dat te laat. Ik ging direct aan de slag omdat mij zachte msemmen was beloofd. Nou écht, nog nooit was mijn deeg zó slecht. De balletjes konden bij mij niet gevormd want het was 1 grote drap. Alles in de prullenbak helaas. Helaas verspilde energie.
 4. Carolina geplaatst op april 19, 2023 Beantwoorden
  Dankjewel, ik vind het een prima recept en mijn man, uit Marrakech, vindt deze de lekkerste msemen. Ik weet dat de hoeveelheid water ook afhangt van meel, temperatuur etc. Dus ik wacht met de laatste 100 ml water om het resultaat te keuren. Vaak hoeft het er niet meer bij. Ook verschillen voorkeuren per streek , vrienden uit het noorden van Marokko vinden vaak met meer griesmeel dan bloem lekkerder

Geef een reactie