Zandkoekjes met banketbakkersroom en fruit

Zandkoekjes met banketbakkersroom en fruit

Knapperige roomboter zandkoekjes bodem met “bruine suiker”, amandel vulling, een slagroom/banketbakkers room, en een “appel & walnoten” topping. Dit recept komt van het ‘Bakboek – De Klassiekers’ door Eric van den Hende, maar ik heb het iets aangepast.

Voor 9 zandtaartjes:

  • 105 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 145 gram bloem
  • 65 gram kristalsuiker
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 gram bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 1 gram maagzout (apotheek)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 10 gram eidooier

Voor de frangipane:

  • 65 gram amandelspijs
  • 13 gram roomboter
  • 17 gram ei

Voor de vulling:

  • 160 ml slagroom
  • 15 gram poedersuiker
  • 175 gram banketbakkersroom (bereid gewicht)

Topping:

  • 1 grote elstar appel (of fruit naar keuze)
  • handje walnoten
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding:

Voor de zandtaartjes: Meng de boter met de bloem, de suiker, de bruine suiker, bakpoeder, zout, maagzout en de vanille suiker. Voeg de eidooier toe en meng tot een mooi, samenhangend deeg. Maak er een blokje van en wikkel in plasticfolie. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast. Rol het daarna uit tot 7 mm dikte. Steek met bak/inox-ringen van 7 cm doorsnede rondjes uit het deeg. Plaats ze samen met de ringen op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet ze minstens 7 cm van elkaar. Als je geen 9 ringen hebt, kan je ze in 2 of 3 keer bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de frangipane: meng amandelspijs, en roomboter. Voeg het ei toe, roer glad. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit in het midden van het deeg een kleine(!) hoeveelheid. Zorg ervoor dat er tegen de ring een rand van 1 cm vrij blijft. De frangipane zorgt ervoor dat de randen naar boven komen en het midden van het deeg beneden blijft. Zo kan je er straks een vulling inspuiten.

binnenkant-koekje

Bak de ringetjes op 160 graden ongeveer 16 minuten in de oven tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Verwijder na het bakken de ringen; voorzichtig, want het deeg is nog zacht. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Voor de vulling: klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Klop de banketbakkersroom los en meng er voorzichtig de slagroom door. Spuit met een spuitzak 35 gram crème in bolvorm in elk gebakje.

Topping: Schil de appels, verwijder het klokhuis. Rasp het met een grove rast, en sprenkel citroensap over. Meng de appel met de gehakte walnoten. en verdeel over de taartjes. Eventueel per gebakje een hele walnoot erop leggen.

roomboter zandkoekjes met appel walnoten banketbakkersroom

Echt heerlijk knapperige bodem met amandel smaak, die ook nog eens goed in te vriezen zijn. Dan hoef je als er bezoek is alleen de vulling en topping voor te maken. Of leg er fruit op :)


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie