Zelf gezouten karamelsaus maken

Zelf gezouten karamelsaus maken

Een grote pot licht gezouten karamelsaus gemaakt. Heerlijk met dit heerlijke warme weer in de ijskoffie of ijschocolade, over ijs, ananas of banaan, pannenkoeken of in gebak.

Ik zet de pot op zijn kop in de koelkast, maar waarom weet ik eigenlijk niet. Hij is namelijk op zijn minst de dag erna al weer open. Je kunt hem een dag of vier bewaren denk ik, er zit room in. Hier overleeft hij meestal geen twee dagen.

Ingrediënten:

  • 300 gr suiker
  • 400 ml room
  • 100 gr zachte roomboter
  • 1 tl grof zeezout
  • 3 el water

Bereidingswijze:

Doe in een pan met dikke bodem 300 gram suiker met 3 el water. Laat dit op halfhoog vuur rustig karameliseren. Roer niet in de pan, draai deze af en toe een keertje rond om de karamel en de suiker te verdelen. Blijf erbij, het verbrand snel. Breng ondertussen 400 ml room zachtjes in een andere pan aan de kook. Als de caramel een mooie donkere kleur heeft giet je de hete room erbij.

Nu mag je roeren. Net zolang tot alle karamel gesmolten is. Voeg dan 100 gram zachte roomboter toe en roer deze er goed door. Zet het vuur uit en roer tenslotte nog een theelepel grof zeezout door de karamel. Als de saus afkoelt wordt hij nog wat dikker. Bewaar de karamelsaus in de koelkast.


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie