Zelf Hollandse bitterballen maken

Zelf Hollandse bitterballen maken

Homemade bitterballen! Als je deze eenmaal hebt gemaakt wil je nooit meer anders! Dit recept is voor ongeveer 30 stuks Hollandse bitterballen.

Ingrediënten kalfsbouillon:

  • Kalfsvlees (liefst met bot voor smaak), 500 gram
  • 1 wortel, in grove stukken
  • 1 ui, in grove stukken
  • 1 bosje koriander
  • 2 laurierbladen
  • 2 kruidnagels
  • 1,5 liter water
  • Zout, peper naar smaak

Ingrediënten ragout:

  • Boter, 60 gram
  • Bloem, 60 gram
  • Runderbouillon, 500 ml afgekoeld
  • Kalfsvlees, fijngemaakt
  • Zout, peper naar smaak

Extra:

  • Paneermeel, 1 pakje in een grote kom
  • 4 eieren, geklutst
  • 1 bak lauwwarm water, om je handen vochtig te maken

Bereidingswijze kalfsbouillon:

Zet de bouillon met alle bovenstaande ingrediënten aan de kook. Zodra deze begint de koken zet je het vuur helemaal laag en laat je dit voor 3 tot 4u lang trekken. Hierna haal je het vlees eruit, laat je dit afkoelen en pluk je dit fijn. De overgebleven bouillon haal je door een zeef. Meestal hou je na 3 uur ongeveer 500 ml over, dit heb je nodig om de bitterballen te maken. Zet het vlees en de bouillon dus apart.

ragout bitterballen recept maken

Bereidingswijze ragout:

Smelt de boter in een pan, voeg daar het bloem aan toe en bak voor 3 minuten goed aan (totdat het bloem wit begint uit te slaan). Voeg vervolgens beetje voor beetje de bouillon toe en roer tot een gladde massa. Daarna het vlees erbij en de kruiden en het vuur uit. Giet het mengsel op een plaat of dienblad zodat het sneller afkoelt. Laat een half uur afkoelen buiten de koelkast en vervolgens 4 uur op laten stijven in de koelkast (kan ook 1,5u in de vriezer bij tijdgebrek).

bitterballen recept

Bereidingswijze balletjes vormen:

Na het opstijven haal je de ragout uit de koelkast/vriezer en maak je er ronde balletjes van. Dit kan makkelijk met een ijsschep, dan krijg je mooie gelijke balletjes. Zorg dat je handen iedere keer vochtig zijn als je een nieuw balletje wilt vormen, dit werkt veel makkelijker! Als de balletjes allemaal gevormd zijn zet je ze weer terug in de koelkast voor een half uur of in de vriezer voor een kwartier. Daarna ga je ze paneren, je haalt alle balletjes eerst door het paneermeel, vervolgens door het ei en daarna weer door het paneermeel. Dit zorgt voor een mooie krokante korst.

bitterballen maken zonder gelatine recept

Nu zijn je bitterballetjes klaar en kun je ze frituren voor 4 a 5 minuutjes. De rest kun je invriezen en de volgende keer van smullen! Besaha!


5 reacties

  1. Els geplaatst op november 7, 2016 Beantwoorden
    Ik heb je recept gebruikt voor de bitterballen. Alleen dan aangepast naar bijna zoutloos. Dus beschuiten met een heel laag natrium gehalte als paneermeel gebruikt. En natuurlijk geen. Zout. Ze zijn heerlijk. Nog bedankt voor je recept te delen op Printerest. Grtzz Els
    1. Ramadan Recepten geplaatst op november 7, 2016 Beantwoorden
      Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft!
  2. Umm Meryem geplaatst op juni 23, 2017 Beantwoorden
    Salam aleikoum, vraag even na bij je moskee over nootmuskaat, geleerden zeggen namelijk dat her niet is toegestaan, aangezien het net zoals drugs werkt. Je word er high van, bij veel gebruik.
  3. Tyler geplaatst op juli 14, 2017 Beantwoorden
    erg lekker! Bitterballen zijn hier niet te krijgen dus dan moet je maar zelf maken. Zijn goed gelukt maar wel "zwaar" , misschien nog een tip om ze wat luchtiger te krijgen?
  4. Francis de Jong geplaatst op augustus 30, 2022 Beantwoorden
    Kunnen ze ook in de airfryer of oven?

Geef een reactie