Zelf Hollandse bitterballen maken
Homemade bitterballen! Als je deze eenmaal hebt gemaakt wil je nooit meer anders! Dit recept is voor ongeveer 30 stuks Hollandse bitterballen.
Ingrediënten kalfsbouillon:
- Kalfsvlees (liefst met bot voor smaak), 500 gram
- 1 wortel, in grove stukken
- 1 ui, in grove stukken
- 1 bosje koriander
- 2 laurierbladen
- 2 kruidnagels
- 1,5 liter water
- Zout, peper naar smaak
Ingrediënten ragout:
- Boter, 60 gram
- Bloem, 60 gram
- Runderbouillon, 500 ml afgekoeld
- Kalfsvlees, fijngemaakt
- Zout, peper naar smaak
Extra:
- Paneermeel, 1 pakje in een grote kom
- 4 eieren, geklutst
- 1 bak lauwwarm water, om je handen vochtig te maken
Bereidingswijze kalfsbouillon:
Zet de bouillon met alle bovenstaande ingrediënten aan de kook. Zodra deze begint de koken zet je het vuur helemaal laag en laat je dit voor 3 tot 4u lang trekken. Hierna haal je het vlees eruit, laat je dit afkoelen en pluk je dit fijn. De overgebleven bouillon haal je door een zeef. Meestal hou je na 3 uur ongeveer 500 ml over, dit heb je nodig om de bitterballen te maken. Zet het vlees en de bouillon dus apart.
Bereidingswijze ragout:
Smelt de boter in een pan, voeg daar het bloem aan toe en bak voor 3 minuten goed aan (totdat het bloem wit begint uit te slaan). Voeg vervolgens beetje voor beetje de bouillon toe en roer tot een gladde massa. Daarna het vlees erbij en de kruiden en het vuur uit. Giet het mengsel op een plaat of dienblad zodat het sneller afkoelt. Laat een half uur afkoelen buiten de koelkast en vervolgens 4 uur op laten stijven in de koelkast (kan ook 1,5u in de vriezer bij tijdgebrek).
Bereidingswijze balletjes vormen:
Na het opstijven haal je de ragout uit de koelkast/vriezer en maak je er ronde balletjes van. Dit kan makkelijk met een ijsschep, dan krijg je mooie gelijke balletjes. Zorg dat je handen iedere keer vochtig zijn als je een nieuw balletje wilt vormen, dit werkt veel makkelijker! Als de balletjes allemaal gevormd zijn zet je ze weer terug in de koelkast voor een half uur of in de vriezer voor een kwartier. Daarna ga je ze paneren, je haalt alle balletjes eerst door het paneermeel, vervolgens door het ei en daarna weer door het paneermeel. Dit zorgt voor een mooie krokante korst.
Nu zijn je bitterballetjes klaar en kun je ze frituren voor 4 a 5 minuutjes. De rest kun je invriezen en de volgende keer van smullen! Besaha!
Misschien vind je dit ook leuk
You might also like