Rotiplaten maken (gevuld met aardappel)

Rotiplaten maken (gevuld met aardappel)

Homemade aardappel roti’s, kip in kerrie saus, aardappel/spitskool in kerrie saus, gemixte zuurgoed en gele linzen (daal) gemaakt. Alleen maar blije gezichtjes thuis Alhamdullilah. Het deeg was zooo zacht dat de roti’s lichtjes scheurden, maar ze smelten op je tong.

Qua hoeveelheid aardappelen hangt het af van hoeveel roti’s je wil maken. En afhankelijk van hoe groot de aardappelen zijn, maar ik schat even op 6-7 grote aardappelen of 10-12 kleintjes (voor 12 gevulde grote roti’s). Je gebruikt ongeveer 1 volle eetlepel aardappelvulling per roti.

Benodigdheden voor de rotiplaten:

  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • Kruimige aardappelen
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • Komijn
  • Boter (Bona)
  • Water
  • Knoflook

Bereidingswijze:

Was de aardappel goed (met schil) en zet ze op met water. Als het water begint te koken zet je het vuur op z’n laagst en doe de deksel half op de pan. Prik na +/- 12 minuten met een vork in de dikste aardappel, als je er makkelijk doorheen kan prikken zijn ze gaar. Zo niet, wacht dan nog even paar minuten tot het wel makkelijk gaat. Giet als ze gaar zijn de aardappelen af en laat ze even weer 1 à 2 min ‘droogstomen’ op vuur (met deksel). Zodra ze afgekoeld zijn, schillen!

Links het deeg en rechts de aardappelvulling

Prak de aardappelen fijn met een vork of stamper. Pers 1 teentje knoflook fijn, doe een beetje zout erbij, gemalen zwarte peper en komijnzaad/poeder (geroosterd). Nu is je vulling klaar! Let op dat er geen harde brokken aardappel tussen mag zitten, anders zullen je roti’s tijdens het uitrollen kapot gaan.

Voor het deeg meng je het zelfrijzend bakmeel in een kom samen met een snufje zout. Maak een kuil in het midden en giet zachtjes wat lauw water toe en blijf het kneden tot er een ‘deegbal’ ontstaat. Voeg een klontje Bona boter toe. Het zal gaan plakken aan je handen en vingers, maar blijf door gaan met kneden! Eventueel kun je wat extra meel toevoegen.

Hoe sneller je je deeg kneedt, hoe zachter en smeuïger je roti straks wordt. Laat het deeg 15 tot 20 minuten rijzen. Dan smelt je alvast een paar flinke eetlepels Bona boter met een scheut zonnebloemolie in een magnetron.

Zodra het deeg gerezen is maak je balletjes van het deeg en vul je die met een klein beetje aardappel. Doe dit met al het deeg. Leg al je gevulde bolletjes onder een nat gemaakte theedoek, anders droogt het deeg uit en wordt je rotiplaat hard!

Strooi wat meel op je aanrecht zodat de roti niet blijft plakken tijdens het uitrollen. Probeer ze dun uit te rollen. Verhit een grote koekenpan (bv. Tefal), doe er wat boter/olie in en vervolgens je uitgerolde roti. Besmeer het meteen royaal met olie/boter en laat de roti een paar minuten gaar worden aan de ene kant. Zodra er bubbeltjes te zien zijn draai je het om en herhaal je het. In ongeveer 3 à 4 minuten moet je aardappelroti gaar zijn. Werk zo alles af.

Hopelijk genieten jullie er van. Het kost wat moeite en tijd, maar dan heb je ook wat!

– Shamiem


4 reacties

  1. Amanda geplaatst op juli 5, 2020 Beantwoorden
    Wauww hoe rol je de roti zo dun Bij mij bolt hij nooit op. Ik wil dat zo graag leren.
  2. Jacky geplaatst op oktober 19, 2020 Beantwoorden
    Als je roti niet bolt zitten er gaatjes in..proberen om ze onbeschadigd uit te rollen en anders als je een gaatje ziet er een lepel ophouden tijdens het bakken zodat er geen lucht uit kan.. dan zal het wel een bal worden als het goed is
  3. Cor geplaatst op januari 23, 2021 Beantwoorden
    Hoeveel water gebruikt u dan ongeveer?
  4. Kiki geplaatst op augustus 31, 2021 Beantwoorden
    Goededag, Hoeveel dagen kan ik de rotiplaten bewaren in de koelkast? Groet, Kiki

Geef een reactie