Zelf swiss meringue botercrème maken

Zelf swiss meringue botercrème maken

Swiss merengue botercrème gemaakt. Echt heerlijk! Zo luchtig, echt veel beter dan gewone botercrème. Het is net fluweel op je tong. Je kan er je taart mee afsmeren en vullen, of als toef gebruiken voor cupcakes. Dit is de lekkerste niet koelkast vulling/cupcake topping. Swiss merengue botercrème kan dus buiten de koelkast.

Deze botercrème is op basis van eiwit. De eiwitten worden wel verhit dus het kan gewoon, maar je kan ook eiwitpoeder gebruiken. Eiwitpoeder koop je bij taartshops, zoals Deleukstetaartenshop. Dit is een standaard recept en kan je net als gewone botercrème op smaak brengen hoe je wil. Gesmolten (witte) chocolade is ook heerlijk erdoor.

Ingrediënten:

 • 3 eiwitten (of 15 gram eiwitpoeder met 160 ml koud water)
 • 160 gr suiker
 • 250 gram zachte roomboter (ongezouten)
 • Snufje zout

Extra:

 • 1 tl vanille aroma (optioneel)

Bereidingswijze:

Scheid eerst de eiwitten. Doe het in een kom die je op een pannetje met water kan zetten, au bain-marie dus. Voeg de suiker gelijk toe in de kom. Zet dan een pannetje met een klein bodempje met water op het vuur. Hier zet je je kom met eiwitten, suiker en een snufje zout op. Je gaat dus het eiwit verwarmen en je laat de suiker oplossen. Roer goed door met een garde, totdat alle suiker goed is opgelost. Dit duurt wel even, minimaal 5 minuten.

Als de suiker opgelost is (voel even met je vinger of je geen suikerkorrels meer voelt), haal je het van het vuur af. Doe het mengsel in je keukenmachine (of het zat al in die kom). Zorg ervoor dat je kom vetvrij is! Ik ga er altijd met een keukenpapiertje met wat citroensap doorheen. Laat het zeker 5 minuten, maar waarschijnlijk nog wat langer, je mixer op een hoge stand draaien. Net zo lang tot het zoals merengue schuim is en het niet meer van je garde afvalt. Voeg eventueel vanille aroma toe.

Als het eiwitschuim helemaal stijf geklopt is voeg je beetje voor beetje de boter in stukjes toe, dus niet alles in één keer. Laat het even doormixen op de middelste stand. Dan is het klaar en kun je het gebruiken. Het is echt heerlijk van smaak, heel erg zacht en je kan er mooie stevige toefen van spuiten. Je kan het in de koelkast of vriezer bewaren.

Tip:

 • Voeg verse frambozen toe. Je kunt het door de botercrème mixen tot het een glad geheel is. Ik had het een tijdje op de middelste stand staan en de laatste 2-3 minuten op de hoogste stand.

Te volgen op…
Facebook: SweetpetiteNL
Instagram: @sweetpetitenl


4 reacties

 1. Kirsten geplaatst op juni 9, 2020 Beantwoorden
  En als je eiwitpoeder gebruikt? Gewoon op dezelfde wijze meer au bain marie verhitten?
 2. Stef geplaatst op januari 27, 2021 Beantwoorden
  Hoi, Wat voor suiker kan ik hier het beste voor gebruiken?
 3. J. geplaatst op maart 13, 2021 Beantwoorden
  Hoi hoi mijn merengue gaat schiften ,wat heb ik verkeerd gedaan?
 4. José geplaatst op april 5, 2022 Beantwoorden
  Hallo, voor hoeveel cupcakes is dit recept?

Geef een reactie