Zoet vlees met pruimen, rozijnen en amandelen

Zoet vlees met pruimen, rozijnen en amandelen

Recept voor Marokkaans zoet vlees met pruimen, rozijnen en amandelen. Ik heb hiervoor rundvlees gebruikt, maar je kan het ook met lamsvlees maken.

Ingrediënten voor het vlees:

  • 1 kg rund- of lamsvlees
  • 2 uien, fijngehakt
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 liter water
  • Snufje saffraanpoeder
  • Beetje komijn
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Ingrediënten voor de pruimen:

  • Gedroogde pruimen (hoeveelheid naar keuze)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Beetje water
  • Zonnebloemolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 koffielepel kaneel

Extra:

  • Amandelen
  • Rozijnen

Bereidingswijze:

Doe wat olijfolie in een pan en braad je vlees hier bruin in. Hak de koriander en ui fijn. Ik had de koriander samen met de uien in een hakmolen gemalen. Doe dit in de pan en leg de deksel er even op. Na 10 minuten roer je het geheel en voeg je suiker en al de kruiden toe. Voeg ongeveer 1 liter water toe en laat je vlees sudderen tot het gaar is. Als je vlees gaar is voeg je een eetlepel honing toe en laat je het vlees op zacht vuur nog 10 minuten sudderen.

Maak in de tussentijd de pruimen. Kook ze ongeveer 15 minuten in een bodempje water, suiker en een kaneelstokje. Giet het water daarna af. Voeg wat olie, boter, honing en kaneel toe. Laat dit op zacht vuur karameliseren. Als je ziet dat de pruimen dik en zacht zijn mag je het vuurtje uitzetten.

Doe hetzelfde met de rozijntjes, maar dan in een ander pannetje. Schil de amandelen en bak ze in een (koeken)pan met hete olie. Schik je vlees op een bord en doe er wat saus op. Gevolgd door de rozijntjes, pruimen en als laatst de amandelen. Smakelijk!


2 reacties

  1. Anoniem geplaatst op maart 7, 2022 Beantwoorden
    Hey kAn dit ook met kalfsvlees?
  2. George geplaatst op juni 22, 2023 Beantwoorden
    Heb het vandaag gemaakt. En het is heerlijk! Verder wil ik hier niet belerend zijn, maar in het Nederlands heet het een theelepel. Geen koffielepel! Verder had ik graag de exacte hoeveelheid komijnpoeder willen weten ipv "een beetje komijn". En ook hoelang het vlees moet koken. Met rundvlees duurt het heel wat langer dan met lamsvlees.

Geef een reactie