Stedentrip Venetië – wat valt er te zien en te doen?

Je houdt ervan of niet, maar één ding is zeker: Venetië is een stad als geen ander. Het is een van de grootste toeristische magneten van Italië waar je met gemak uren kunt verdwalen in de talloze steegjes. Geen enkele auto of scooter is in het historische centrum van deze stad te vinden, alles wordt per boot gedaan. Maar wat valt er allemaal verder nog te zien? In dit artikel vind je een overzicht van enkele bezienswaardigheden van Venetië.

Venetie_Stedentrip_18

Canal Grande

Dit beroemde kanaal is dé blikvanger van Venetië. Je kunt er gewoonweg niet omheen. Het is dan ook dagelijks erg druk op en langs de wateren van het Canal Grande. Deze grote waterweg kronkelt door verschillende wijken met aan weerszijden grote huizen, prachtige paleizen en historische gebouwen.

Met een tocht door dit kanaal krijg je eigenlijk al veel bezienswaardigheden te zien. Dit kan natuurlijk met een authentieke gondel, maar voor een snellere en goedkopere manier kun je beter een vaporetto (waterbus) nemen. Wil je alleen oversteken? Neem dan een traghetto, een soort gondelpont voor korte tochtjes, die op verschillende plekken de oversteek over het Canal Grande maken.

Venetie_Stedentrip

Venetie_Stedentrip_1

Venetie_Stedentrip_2

Venetie_Stedentrip_3

San Marcoplein

Het eerste wat wij deden nadat wij onze koffers naar ons hotel hadden laten brengen, was het bezoeken van Piazza San Marco. Het is ongetwijfeld het meest bekende plein van Venetië wat opvallend groot is. Net als grotendeels van Venetië stikt het ook hier van de toeristen. Op het plein kun je o.a. de San Marco Basiliek en de Biblioteca Marciana vinden, maar ook enkele terrassen, talloze duiven en een 100 meter hoge klokkentoren. Voor de sportievelingen onder ons is de Campanile te beklimmen, waarna je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Venetie_Stedentrip_5

Dogepaleis

Ook het Palazzo Ducale is te vinden op het San Marcoplein. Het Dogepaleis was lange tijd het onderkomen van de doges (heersers) van Venetië, hier werden de belangrijkste beslissingen voor de stad genomen. Inmiddels is het paleis niet meer als zodanig in gebruik.

Het Palazzo Ducale fungeert tegenwoordig als museum met o.a. de privévertrekken van de doge zelf, vergaderzalen en een martelkamer. Ook al neem je geen kijkje van binnen, dan is het nog steeds aan te raden om het alleen aan de buitenkant te bezichtigen. Dat is al indrukwekkend genoeg!

Venetie_Stedentrip_10

Brug der Zuchten

Achter het Dogepaleis zagen wij op de brug Ponte della Paglia ontzettend veel toeristen lopen en foto’s schieten. Dat is niet voor niks, want vanaf deze brug heb je een prima uitzicht op de Brug der Zuchten (Ponte de Sospriri). Deze niet al te grote brug verbindt het Dogepaleis met de voormalige gevangenis. Vroeger moesten de gevangenen over deze brug heen lopen voordat ze in de donkere kerkers werden opgesloten. De naam ‘Brug der Zuchten’ komt voort uit de zucht die gevangenen lieten die op weg waren naar hun bestemming.

Venetie_Stedentrip_19

Venetie_Stedentrip_17

Rialtobrug en -markt

De Rialtobrug is de oudste en beroemdste brug van de stad. Vanaf deze brug zie je mooie gebouwen aan de waterkant, gezellige terrasjes en uiteraard de watertaxi’s en gondels. Toen wij de Ponte Rialto bezochten waren zij de brug aan het restaureren, zo te zien heeft het merk Diesel ze daarbij geholpen.

Vlak bij de Rialtobrug zit de Rialtomarkt. Het is een kleine markt, maar wel heel druk. Vooral lokale mensen komen hier om verse ingrediënten zoals vis, groente en fruit te kopen. De Rialto is van oudsher een belangrijke plaats voor de Venetianen om handel te drijven omdat het hoger is gelegen dan de rest van de stad.

Venetie_Stedentrip_15

Venetie_Stedentrip_14

Gondeltocht

Een romantische gondeltocht mag uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Venetië bezoeken zonder een tochtje in de gondel te maken is natuurlijk geen ramp, maar bij velen staat het wel op het verlanglijstje. En dat snappen wij maar al te goed! Rondvaren door nauwe grachten en onder pittoreske bruggetjes is een schitterende manier om de stad te verkennen.

Per gondel is er plek voor maximaal zes personen en een tochtje van 30 minuten kost overdag gemiddeld 80 euro. ’s Avonds is het duurder en kost het 100 euro. Best pittige bedragen dus. Om kosten te besparen kun je een gondel delen met andere toeristen.

Venetie_Stedentrip_6

Venetie_Stedentrip_9

Eilandhoppen

Verlaat de wereldberoemde stad en verken de omringende eilanden. De lagune van Venetië telt meer dan 100 eilanden waarvan sommige zelfs onbewoond zijn. Stap in een vaporetto en ga eens eilandhoppen. Neem een bezoekje aan het nabijgelegen eiland San Giorgio, de kleurrijke en fotogenieke Burano, of kijk hoe glasblazers in Murano te werk gaan.

Venetie_Stedentrip_16

Venetie_Stedentrip_11

Verdwaal

Blijf je toch liever in het centrum van Venetië? Dwaal dan lekker rond in de vele smalle straatjes. Ook in deze stad kun je in achterafstraatjes minder toeristische plekken vinden waar je waslijnen kriskas boven steegjes ziet hangen. Sta even stil bij de waterkant, geniet van een Italiaanse gelato, sla eens een zijstraat in en kijk je ogen uit aan alle pracht en praal. Venetië is namelijk één groot openluchtmuseum.

Venetie_Stedentrip_13

Ben jij wel eens in Venetië geweest? Zoja, wat is jouw favoriete plek?


8 reacties

 1. Babs geplaatst op september 29, 2016 Beantwoorden
  Wat een mooie stad, ik hou van nauwe straatjes en de was over de weg, sfeervol! Met een gondel varen moet je eigenlijk doen als je daar bent, het is inderdaad wel aan de prijs. Ik ken het verhaal van de brug... vind de naam zo goed, naar de kerkers... heftig! Mooi verslag!
 2. Marion geplaatst op september 29, 2016 Beantwoorden
  aah wat lijkt het me mooi daar! Lijkt me leuk om er eens een dagtripje naartoe te nemen
 3. Kirsty geplaatst op september 29, 2016 Beantwoorden
  Ik ben nog nooit in Venetië geweest, maar het lijkt mij een hele mooie stad om eens te zijn geweest!
 4. Saskia geplaatst op september 29, 2016 Beantwoorden
  Oh. Die foto's alleen al<333
 5. Susan geplaatst op september 30, 2016 Beantwoorden
  Venetië is prachtig!
 6. Mariëlle geplaatst op september 30, 2016 Beantwoorden
  Wat een toffe foto's, echt een mooie plek! Ik wil er zeker nog eens heen :)
 7. Denise - Follow my footprints geplaatst op september 30, 2016 Beantwoorden
  Ja, ik was er in de winter en vond het zo'n mooie stad!
 8. Florentine geplaatst op oktober 17, 2016 Beantwoorden
  Gaaf!!! Wat een prachtige stad:-)

Geef een reactie