Tips bij het memoriseren van de Koran (Hifdh al-Quran)

Het memoriseren van de Koran (Hifdh) staat bij veel moslims hoog op het verlanglijstje. Dat is niet zomaar; het is namelijk een van de beste manieren om toenadering tot Allah te zoeken. Als we Leona Ahmed, Tajwid docente en oprichtster van Al-Husari Tajwid instituut, moeten geloven zijn er vijf zaken waar wij rekening mee dienen te houden als we willen beginnen (of al bezig zijn) met het memoriseren van de Koran. Wij geven het woord aan Leona die graag haar nuttige tips en kennis met ons deelt.

“Wellicht ervaar je momenteel een dip in jouw Hifdh traject. Of loop je ergens vast. Ik ken dat gevoel maar al te goed en ik kan je zeggen dat het best frustrerend kan zijn. Daarom wil ik vijf tips met jou delen die de basis vormen voor een gezond Hifdh traject. Ik zal je alvast vertellen dat het niet altijd vlekkeloos zal lopen en dat je er soms even doorheen moet bijten. Dat hoort nu eenmaal bij het memoriseren van de Koran: opofferingen, bloed, zweet en tranen.

Naar mijn ervaring zijn de volgende zaken onmisbaar in ieder Hifdh traject:

1. Zuivere intentie (Ikhlaas)
2. Flexibiliteit
3. Consistentie
4. Herhaling (Muraja’ah)
5. Smeekbede (Dua)

Wat betekent dit concreet voor jouw Hifdh reis?

1. Zuivere intentie

Een zuivere intentie hebben is een voorwaarde voor elke daad van aanbidding. Dat is de intentie hebben dat je de aanbidding enkel en alleen voor Allah doet. Dit hoort dus de drijvende kracht te zijn in het uitvoeren van deze daad. Zo is dat ook met de Koran. Onderschat deze stap niet en weet dat Allah jou zal helpen wanneer je zaken omwille van Hem doet. Vergeet niet om regelmatig jouw intentie te controleren en te zuiveren, zodat je jezelf steeds blijft herinneren aan het ultieme doel.

2. Flexibel zijn

Flexibel zijn in je Hifdh reis is ontzettend belangrijk. Jouw reis zal nooit een rechte, duidelijke lijn zijn met perfect aansluitende dagen, weken en maanden. Sterker nog, het zal een rumoerige en vaak uitdagende reis zijn met veel drempels en obstakels. Hiervoor heb je dus een mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen nodig om erdoorheen te komen. Mocht je een keer niet volgens schema lopen, dan is het geen ramp. Herzie je aanpak en ga er weer voor! Elke omstandigheid in je leven heeft een andere aanpak nodig. Blijf niet hangen bij één methode als het niet lukt en ga op zoek naar alternatieve wegen om jouw Hifdh doel te behalen.

3. Wees consistent

Ook dit is onmisbaar: consistentie. Het lijkt tegenstrijdig met punt twee, maar dat is het niet. Wanneer je zoveel mogelijk een bepaalde routine hanteert, wordt je daar steeds beter en behendiger in. Je hebt bijvoorbeeld een vast aantal verzen (ayaat) die je per dag memoriseert; dat zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Probeer je hieraan te houden en vermeerder het niet zomaar, zonder enige reden. De ervaring leert dat je dan sneller terugvalt omdat je meer hooi op je vork hebt genomen, wat je eigenlijk (nog) niet aankunt.

4. Herhaling, herhaling, herhaling.

Zonder deze stap is er geen memorisatie. Elke Hifdh methode bestaat uit herhaling, welke methode je ook kiest. Hoeveel mensen hebben surah al-Kahf gememoriseerd door enkel iedere week dit hoofdstuk uit de Koran te lezen? Door het veelvuldig herhalen van deze surah heb je het (onbewust) gememoriseerd. Dit geldt ook met het luisteren van Koran recitaties. Wellicht heb je een favoriete surah die je vaak opzet en er aandachtig naar luistert. Merk je dat je de ayat mee kunt reciteren en zelfs kunt afmaken, zonder dat je dit hoofdstuk bewust hebt gememoriseerd? Herhaal de Koran. Dit kun je doen door ernaar te luisteren, te reciteren en naar de ayaat te kijken.

5. Vraag Allah om hulp

Last but not least: het verrichten van smeekbedes! Vraag Allah om je te helpen. Vraag Allah om je tot ahl al-Quran te doen behoren. Vraag Allah om je te belonen voor alle inspanning. Vraag Allah om je standvastig te maken in jouw reis. Vraag Allah om kracht. Vraag Allah om liefde voor de Koran. Kortom: Allah is Degene die jou erdoorheen sleept. Vraag Hem.”

Leona Ahmed

Wil je naast nieuwe suwar ook Tajwid leren om jouw Koran recitatie naar een hoger niveau te tillen? Download dan gratis dit Tajwid e-book en bezoek de website van Al-Husari Tajwid Instituut als je daar wat hulp bij kunt gebruiken. 

Bron afbeeldingen: Odua Images/Shutterstock


Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!!

Geef een reactie