Voorbereiden op de Ramadan: 12 tips van 6 moslims!

Ramadan, deze gezegende maand is ons als cadeau geschonken. Het is echter aan ons of wij deze uitpakken en tot de bodem alles eruit halen. Als je het goed benut, heb je grote winst. Iemand die ruim vóór de komst van de ramadan zich al klaarstoomt, vergroot zijn kansen om de vruchten van deze maand te plukken en de zoetheid van imaan te proeven.

Maar hoe kunnen wij ons voorbereiden op de komst van zo’n gezegende maand? Wij stelden deze vraag aan 6 moslims! Tesniem, Mohamed, Khadija, Maike, Hicham en Esra delen hun tips met ons die wij voor jullie op een rijtje hebben gezet.

Tip 1 | Begin met de juiste intentie

Khadija: “Voordat de ramadan begint is het belangrijk dat wij de intentie (Niyyah) nemen dat wij de gehele maand van begin tot eind gaan vasten. Elke daad dient uit een zuivere intentie voort te komen. Wij horen ook te bedenken voor wie wij dit eigenlijk doen; doe jij het omwille van Allah of om andere mensen te plezieren? Vast je om slechts door anderen gezien te worden of reken je op de beloning en vergeving van jouw Heer?

Dat is ook het geval met berouw tonen. Als je een zonde begaat waar je oprecht spijt van hebt, neem dan ook meteen de intentie dat je het niet meer gaat doen. Alles wat wij verrichten weegt af met de juiste intentie die wij nemen. Bij het naderen van de ramadan horen wij hier nog meer bij stil te staan en kunnen wij alvast beginnen met het oprecht tonen van berouw bij Allah.”

Tip 2 | Vasten van de hart en ledematen

Mohamed: “Vasten bestaat uit meer dan alleen het niet eten of drinken. Wanneer wij vasten, horen ook onze ledematen en hart mee te vasten. Zo kun je met je tong vasten door geen leugens of roddels te verspreiden, met je ogen door niet te kijken naar dingen waar Allah niet van houdt en met je hart door geen wrok te koesteren.

Wij horen heel ons lichaam af te houden van slechte zaken. Ruim voordat de ramadan begint kunnen wij al aan onze minpunten werken, zodat wij deze maand met een betere versie van onszelf binnen kunnen treden.”

Tip 3 | Jouw band met de Koran verbeteren

Esra: “De Koran werd in de maand ramadan als leiding voor de mensheid neergezonden. Het lezen en begrijpen van de Koran is dan ook een zeer goede bezigheid tijdens de ramadan. Ik probeer dan ook vóór en tijdens deze maand mijn band te verbeteren met ons heilige boek.

Het is alleen nog beter als je er een gewoonte van maakt om dagelijks de Koran te lezen. Dus het hele jaar door, al is het maar één Ayah (vers) per dag. Alles is nog altijd beter dan niks. Koop of leen desnoods een variant met de Nederlandse vertaling die je een beetje verder kan helpen bij het begrijpen van de verzen van de Koran.

Begin langzaamaan en met de wil van Allah zul je wanneer de ramadan eindelijk aanbreekt een betere band hebben met de Koran dat in deze heilige maand is neergezonden.”

Tip 4 | Social Media Detox

Tesniem: “Je tijd verdoen met Facebook, Instagram of Snapchat, veel mensen komt het bekend voor. Misschien een beetje té bekend. De tijd die wij onnodig spenderen op social media kunnen wij tijdens de ramadan beter besteden aan bijvoorbeeld ‘ibadah en dhikr; aanbidding en het gedenken van Allah.

Momenteel heb ik helemaal geen social media kanalen meer (behalve WhatsApp), maar vroeger verwijderde ik een dag voordat de ramadan begon al mijn social media kanalen. Het is eigenlijk nog beter als je het eerder zou verwijderen, zodat je alvast kunt wennen om deze platformen niet te gebruiken. Op deze manier kom je minder gauw in de verleiding om je kostbare tijd tijdens deze heilige maand te verspillen.”

Tip 5 | Boeken lezen

Maike: “De voorbereidingen voor de ramadan hebben bij mij helemaal niets met voorbereidingen in de keuken of schoonmaken te maken. Ze bestaan alleen uit spirituele voorbereidingen. Bijvoorbeeld het verbeteren van mijn Arabisch, het corrigeren van mijn Tajweed, het bedenken van welke soewar (hoofdstukken van de Koran) en ahadith (overleveringen) ik kan memoriseren.

Het lezen van boeken hoort erbij, maar dan niet enkel over de Koran of Hadith, maar ook over sociologie en psychologie. Denk aan boeken over hoe je je mind kunt trainen, jezelf kunt verbeteren en je liefde voor Allah kunt vergroten. Zo kunnen wij de ramadan werkelijk bewust ervaren met familieleden, vrienden, naasten en ook geïnteresseerden.”

Tip 6 | Vrijwillig vasten en extra gebeden verrichten

Mohamed: “Om alvast aan de ramadan routine te wennen kun je beginnen met het vrijwillig vasten. Vast op de aanbevolen drie ‘witte dagen’, iedere maandag en donderdag, of vast de ene dag wel en de andere dag niet (Siyaam Dawud) om in de stemming te komen.

Je kunt ook enkele dagen in de maand Sha’ban, de maand die voor de ramadan plaatsvindt, vrijwillig vasten. Als je vrijwillige gebeden wilt verrichten, dan kun je denken aan het Doha-gebed of de twaalf Soennah gebedseenheden.”

Tip 7 | Grote schoonmaak en tijd besparen in de keuken

Esra: “Eén of twee weken voordat de ramadan begint zorg ik ervoor dat mijn huis heel goed schoon is. Ik ga aan de slag met een grote schoonmaak, zodat ik in de ramadan een hoop tijd bespaar. Zo hoef ik het in de ramadan alleen nog maar bij te houden en kan ik mij meer op mijn geloof focussen. Zeem bijvoorbeeld de ramen, maak de koelkast en keukenkastjes grondig schoon, reinig de tapijten en ruim alle kamers op. Doe het eventueel samen met je gezinsleden zodat je sneller klaar bent.

In de ramadan is het niet de bedoeling dat wij de hele dag in de keuken staan en ons geloof links laten liggen. Wij dienen niet te overdrijven en al helemaal geen voedsel te verspillen. Ik maak dan ook simpele en gezonde gerechten, zodat ik de rest van mijn tijd nuttig kan besteden.

Bedenk eventueel van te voren wat je wilt gaan maken m.b.v. een weekschema. In drukke periodes doe ik ook soms aan meal prepping. Voordat de ramadan begint maak ik een aantal gerechten of hapjes die ik vervolgens invries. Dan hoef je gedurende de ramadan het eten alleen nog maar op te warmen als je een drukke dag achter de rug hebt. Wel eerst even laten ontdooien, tenzij je het wilt gaan frituren!”

Tip 8 | Maak alvast een playlist

Hicham: “Tegenwoordig zijn er genoeg manieren om kennis op te doen. Stel alvast een playlist samen met islamitische lezingen die je in de ramadan wilt bekijken of van soewar die je wilt beluisteren en/of memoriseren. Er zijn ook genoeg leerzame podcasts die je in je playlist kunt zetten die je bijvoorbeeld onderweg naar school of werk kunt beluisteren. Neem eens een kijkje op het kanaal van Muslim Central en kies een spreker – of meerdere – uit waar je graag naar luistert.”

Tip 9 | 40 Hadith an-Nawawi memorizeren

Tesniem: “De veertig overleveringen van an-Nawawi (ook wel ‘Al-arbaeen al-nawawiya’ genoemd) is een verzamelwerk van de overleveringen van de profeet Mohammed, vrede zij met hem. Voordat de ramadan begint zou je alvast (ruim) van te voren kunnen beginnen met het doornemen van de overleveringen en de belangrijke leerpunten proberen te begrijpen.

Enkele jaren geleden hadden mijn vriendinnen en ik voorgenomen om in de ramadan één hadith per dag te memoriseren. Zo zouden wij aan het einde van de maand er in ieder geval rond de dertig uit ons hoofd kennen. Indien iemand de andere tien overleveringen erbij zou willen leren, dan zou dat alleen maar mooi meegenomen zijn.

Ik nam de leiding en plaatste alvast een whiteboard in mijn kamer waar ik post-its met de namen van de deelnemers had geplakt. Zodra iemand een hadith had geleerd kreeg diegene een punt en zou ik die op haar post-it erbij schrijven. Diegene met de meeste punten zou dan uiteindelijk de winnaar zijn.

De ramadan was eenmaal van start gegaan en iedereen die meedeed aan deze challenge stuurde mij via WhatsApp een audiobericht. Je kunt ook elke dag bij elkaar komen en elkaar overhoren, maar het kan prima via de app als dat niet haalbaar voor jullie is. Zo gingen wij dagelijks verder tot de dag van Eid al-Fitr waarvan wij er ook meteen een feestje hadden gemaakt.

De winnaar kreeg van elke deelnemer van de groep een cadeautje. Indien er meerdere winnaars zijn, dan krijgen die ook een cadeau. Het hoeft niet een heel groot geschenk te zijn, het gaat immers om het gebaar. En het grootste cadeau is uiteindelijk dat je heel wat prachtige overleveringen van an-Nawawi uit je hoofd hebt geleerd!”

Tip 10 | Vraag jouw omgeving om feedback

Maike: “Ramadan is een maand waar ik mij iedere keer weer op verheug. Ik wil het maximale eruit halen. De gedachte dat de ramadan voorbij zal zijn en ik weer elf maanden moet wachten voordat de volgende ramadan aanbreekt maakt mij treurig. Het is wel zo dat ik iedere ramadan reflecteer, nadenk en aan mijn gezinsleden navraag wat ik beter had kunnen doen. Zo kan ik zien wat ik de volgende keer aan mezelf kan verbeteren.”

Tip 11 | Stel realistische doelen op met een Ramadan planner

Esra: “Een fout die ik in het verleden vaak maakte is het opstellen van te hoge doelen voor de maand ramadan. Jezelf doelen stellen werkt motiverend, maar als je de lat te hoog legt kan het ook demotiverend werken. Het kan zelfs zijn dat je uiteindelijk veel minder (of zelfs niet) proactief bezig bent.

Het is zonde om tijdens de ramadan met een teleurstellend gevoel rond te lopen. Daarom stel ik nu doelen op die ik op basis van mijn eigen (zelf)reflectie heb bedacht. Veel mensen hebben als doel om de Koran helemaal uit te lezen, maar is dat ook een van jouw grootste verbeterpunten?

Of kan je beter een deel van de Koran lezen en verder je vooral focussen op de vijf verplichte gebeden waar je nog moeite mee hebt? Hoe mooi is het als je door de ramadan het gebed weer op zou kunnen pakken om het vervolgens de rest van de maanden ook te verrichten. Denk goed na over welke doelen het beste bij jou passen en schrijf ze in een ramadan planner op.”

Tip 12 | Wees een beter mens dan dat je gisteren was

Khadija: “Een tip die ik jullie wil meegeven is het werken aan het verbeteren van jezelf. Dit is niet alleen bedoeld voor tijdens de ramadan, maar ook gedurende jouw dagelijkse leven. Wees goed tegenover je ouders en medemens. Wees gul tegenover anderen en geef liefdadigheid, al is het maar een glimlach naar anderen toe.

Kijk naar de beloningen voor elke goede daad die je wilt verrichten, zodat je precies weet waar je het voor doet. Verricht vaker smeekbedes (Ad’iyah) en gedenk Allah (Dhikr). Dit zijn een aantal voorbeelden waar je op kan focussen om jezelf te verbeteren als moslim.”

Andere artikelen die je misschien verder kunnen helpen…

Moge Allah subhanahu wa ta’ala ons ook dit jaar de ramadan laten meemaken en ons helpen om onze doelen te behalen. Allahumma ballighna Ramadan!


2 reacties

  1. Dounia geplaatst op januari 27, 2020 Beantwoorden
    Mooi artikel met handige tips!
  2. Hajar el moemin geplaatst op april 8, 2021 Beantwoorden
    Wat een leuk artikeltje! Ramadan mubarak allemaal!

Geef een reactie